Wyszukaj pytania
?
Od dawna w moim domu nie stosuje się oleju, tylko oliwę z oliwek, ze względu na jej właściwości. Jednak ostatnio usłyszałam, że nie powinno się na niej smażyć. Czy to prawda? Czy smażenie na oliwie z oliwek szkodzi zdrowiu?...
Kategoria: Odchudzanie
Anna Suchodolska
Anna Suchodolska 04.10.17
Dzień dobry, według najnowszych badań naukowych na oliwie z oliwek jak najbardziej można smażyć, ponieważ ma ona odpowiednio wysoką temperaturę dymienia. Pozdrawiam, Anna Suchodolska
pokaż więcej odpowiedzi (8)
?
Jestem na diecie odchudzającej już 2 miesiące i od tamtej pory bardzo mało schudłam. Zdrowo jem, jeżdzę na rowerze i pływam. Nie wiem czym to może być spowodowane. W jaki sposób mogę przyspieszyć mój metabolizm, żeby szybciej chudnąć?...
Kategoria: Odchudzanie
Joanna Wasiluk (Dudziec)
Joanna Wasiluk (Dudziec) 11.09.17
Witam serdecznie, na podstawie tak niewielkiej ilości informacji cięzko jest jednoznacznie ztwierdzić dlaczego Pani waga spada powoli. Wolne spadki wagi to tez pojęcie względne - zdrowe i bezpieczne odchudzanie to od 0,5 do 1,5 kg tygodniowo. Zeby jednak odpowiedziec na Pani pytanie musiałabym prześlezić Pani jadłospis - byz może popełnia Pani błedy żyweieniowe, które utrudniają odchudzanie. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana można opisać mi na maila swój przykładowy dzień - co Pani zjada, jakie porcje, jak często są posiłki, ile czasu po przebudzeniu zjada Pani śniadania a ile czasu przed snem kolację itp. Ja chętnie zerknę i wskażę ewentualne błędy żywieniowe. kontakt: joanna.wasiluk@o2.pl Pozdrawiam Mgr Joanna Wasiluk Dietetyk
pokaż więcej odpowiedzi (25)
?
Mam 21 lat i jestem otyła. Ostatnio robiłam wyniki i okazały się straszne. Zdałam sobie sprawę, że jestem uzależniona od chipsów, słonych przekąsek, a teraz muszę zmienić całkowicie styl odżywiania. Nie wyobrażam sobie tego i nie wiem od czego zacząć...
Kategoria: Odchudzanie
Joanna Wasiluk (Dudziec)
Joanna Wasiluk (Dudziec) 06.09.17
Witam serdecznie, powinna Pani zadbać zdrowe nawyki żywieniowe i wprowadzić aktywność fizyczną. W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pani temat, aby ustalić konkretny jadłospis. Skuteczna dieta powinna być dobrana pod względem Pani zapotrzebowania energetycznego. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana zachęcam do kontaktu drogą mailową. Z pewnością jednak powinna Pani skupić się na regularności posiłków (5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami. Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ważne, aby posiłek był pełnowartościowy, bogaty w węglowodany złożone, które stanowią główne źródło energii. Polecam produkty pełnoziarniste, które są wolno trawione, stopniowo uwalniają glukozę do krwiobiegu, nie następuje gwałtowny skok cukru, a my na długo odczuwamy sytość. Takie śniadanie poprawi również koncentrację, samopoczucie i zniweluje senność. Ważnym składnikiem śniadania jest także białko, ponieważ na jego strawienie organizm zużywa spore ilość energii. Pamiętajmy także o owocach i warzywach. Dostarczą one niezbędnych witamin oraz składników mineralnych. Kolejne posiłki powinny być zjadane w odstępach około 3h. Nie powinniśmy dopuszczać do wielkiego głodu. W przeciwnym wypadku po powrocie do domu ,,opróżnimy pół lodówki’’. Spożywanie dużych porcji przyczynia się do gwałtownego wydzielaniu insuliny, która sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Ostatni posiłek należy spożywać ok. 2-3h przed snem. Nie trzymajmy się stereotypowej godziny 18:00 przeznaczonej na ostatni posiłek, ponieważ chodząc późno spać i tak skusimy się na niezdrową przekąskę. Kolacje powinny być dość lekkie i nie zawierać dużej ilości węglowodanów. Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne, ale ograniczać sól. Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp. Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu. Wprowadzi Pani w życie wszystkie moje zalecenia. Mam nadzieję, że przyniesie to pożądane efekty. Jeżeli chciałaby Pani podejść do sprawy jeszcze bardziej profesjonalnie to proponuje ułożenie indywidualnej diety. Wymaga to jednak zebrania wywiadu żywieniowego i zdrowotnego. W tym celu zaprosiłabym Panią na konsultację dietetyczną. Pacjentów przyjmuję w Warszawie. Jeżeli nie jest Pani z Warszawy prowadzę również konsultacje i układam diety online. W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu: tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl Pozdrawiam Mgr Joanna Wasiluk Dietetyk
pokaż więcej odpowiedzi (15)
?
Wiele razy słyszałem, że ostatni posiłek powinien być spożyty przed 18.00. Próbuję zdrowo się odżywiać, ale przez pracę chodzę późno spać i w międzyczasie robię się głodny. Czy można określić ile godzin przed snem można spożyć ostatni posiłek?...
Kategoria: Odchudzanie
Joanna Wasiluk (Dudziec)
Joanna Wasiluk (Dudziec) 11.09.17
Witam serdecznie, Ostatni posiłek należy spożywać ok. 2-3h przed snem. Nie trzymajmy się stereotypowej godziny 18:00 przeznaczonej na ostatni posiłek, ponieważ chodząc późno spać i tak skusimy się na niezdrową przekąskę. Kolacje powinny być dość lekkie i nie zawierać dużej ilości węglowodanów. W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu: tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl Pozdrawiam Mgr Joanna Wasiluk Dietetyk
pokaż więcej odpowiedzi (11)
?
Udało mi się pozbyć zakwaszenia organizmu. Chciałbym utrzymać ten stan, dlatego zastanawiam się jakie produkty są obojętne odczynnikowo, aby wprowadzić je do swojej diety?...
Kategoria: Odchudzanie
Monika Frank
Monika Frank 10.07.17
Dzień dobry! Zakwaszenie organizmu może powodować wiele niekorzystnych objawów takich jak zmęczenie, złe samopoczucie, rozdrażnienie. Stan ten jest efektem zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Jest ona podstawą prawidłowego przebiegu wszystkich procesów życiowych – odpowiada za homeostazę naszego organizmu. Zasadniczy wpływ na zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie ma dieta. Produkty spożywane można podzielić na zakwaszające i alkalizujące. Produkty zakwaszające organizm to m.in. mięso, ryby, jaja, przetwory zbożowe, słodycze. Natomiast produkty działające alkalizująco to: ziemniaki, warzywa, owoce, mleko, a także kasza jaglana. Istotną sprawą jest właściwe komponowanie potraw np. spożywając na obiad pierś z kurczaka z makaronem należy dodać do nich porcję surówki lub gotowanych warzyw będących źródłem cennych dla ustroju składników mineralnych (takich jak magnez, potas, sód). Należy pamiętać także o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia. Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu! Pozdrawiam serdecznie! Monika Frank, Dietetyk www.poznan.mojdietetyk.pl poznan@mojdietetyk.pl tel. 698 418 306 Warto również przeczytać: Nawodnienie organizmu, czyli co zrobić, aby cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem? http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/nawodnienie-organizmu-czyli-co-zrobic-aby-cieszyc-sie-zdrowiem-i-dobrym-samopoczuciem.html?c=3
pokaż więcej odpowiedzi (13)
?
Przez ostatni czas wiele chorowałam, mój organizm jest dość mocno osłabiony. Pomyślałam, żeby może wspomóc go suplementami. Czy warto je włączać do codziennej diety?...
Kategoria: Odchudzanie
Monika Frank
Monika Frank 10.07.17
Dzień dobry! Po przebyciu długo trwającej choroby organizm jest osłabiony i potrzebuje odpowiedniego wzmocnienia jakim może okazać się zdrowa, zróżnicowana dieta obfitująca w podstawowe składniki odżywcze, ale także szereg witamin oraz składników mineralnych. Ważnym elementem są antyoksydanty wspierające naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka, dlatego warto wzbogacić swoją dietę w produkty o dużej zawartości witaminy C, E, β-karotenu, cynku czy selenu. W codziennym jadłospisie warto uwzględnić takie produkty jak: świeże owoce i warzywa, orzechy, kiełki, oleje roślinne. Kolejnym korzystnym aspektem są probiotyki, które wzmacniają układ odpornościowy i dbają o prawidłowy skład mikroflory jelitowej. Naturalnym ich źródłem w diecie mogą być fermentowane produkty mleczne (kefir, jogurt naturalny) czy też produkty kiszone (kapusta, ogórki). Ważną rolę spełniają także kwasy omega-3, posiadające właściwości przeciwzapalne. Zaleca się spożywanie tłustych ryb morskich, oleju lnianego bądź siemienia lnianego. Można zaopatrzyć się także w tran. Jeśli nasza dieta będzie obfitowała w wyżej wymienione składniki, włączenie suplementów diety nie będzie potrzebne. Warto zwrócić uwagę na fakt, iż witaminy oraz składniki mineralne z pożywienia są lepiej przyswajalne dla organizmu niż preparaty w formie suplementów. Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia. Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu! Pozdrawiam serdecznie! Monika Frank, Dietetyk www.poznan.mojdietetyk.pl poznan@mojdietetyk.pl tel. 698 418 306 Warto również przeczytać: Suplementy w odchudzaniu http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/suplementy-w-odchudzaniu.html?c=9
pokaż więcej odpowiedzi (13)