Wyszukaj pytania

Pytania do dietetyka - Choroby przewlekłe

?
Moja mama ma 49 lat i zdiagnozowano u niej twardzinę układową. Leczy ją farmakologicznie, ale słyszałem, że również odpowiednia dieta wspomaga leczenie. Na jakie dietetyczne zalecenia zwrócić uwagę przy tej chorobie?...
Dietetyk
16.10.21
?
Walcze z wysokim ciśnieniem, wiem że najlepszym rozwiązaniem jest łayknaie tabletek, ale myśle ze jest to ostateczność. Wyczytałam ostatnio że cytryna obniża ciśnienia, ale nie wiem w jakich proporcjach , ile razy dziennie, czy rozcieńczać ją z wodą...
?
Mój organizm ma obniżoną odporność i często zmagam się z kandydozą. Ostatnio usłyszałam, że nie mogę jeść ciepłego ciasta drożdżowego, skoro cierpię na tę chorobę. Dlaczego tak jest?...
Dietetyk
16.10.21
?
Jestem stosunkowo młodym mężczyzną. Mam 48 lat i jestem po zawale, lekarze kazali mi zmienic diete, przestać palić, ale właściwie nie wiem jak ona powinna wyglądac, co mam wprowadzić do swojej diety z czego zrezygnować. Do tego żona każe mi się zacz...
Dominika Pokrywka
Dzień dobry! Bardzo częstą przyczyną chorób układu sercowo-naczyniowego są wieloletnie nieprawidłowe nawyki żywieniowe. Wprowadzenie odpowiedniej diety, może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka podobnych problemów w przyszłości. W przypadku nadwagi lub otyłości istotne jest również stopniowe redukowanie masy ciała. Z diety należy wykluczyć tłuste mięso czerwone (wołowina, wieprzowina), tłuszcze nasycone takie jak smalec, słonina, masło oraz produkty wysoko przetworzone, fast-food i słodycze. Należy spożywać natomiast duże ilości różnorodnych warzyw, produkty pełnoziarniste, chude mięso (drób), ryby oraz zdrowe tłuszcze (oliwa z oliwek, olej lniany, orzechy). Należy również ograniczyć smażenie. Aktywność fizyczna oczywiście jest ważna, ale musi być dostosowana do Pana możliwości i zwiększana powoli, stopniowo. Bezpośrednio po zawale intensywne ćwiczenia fizyczne (siłownia), nie są zalecane. Przy tak poważnym problemie, jaki jest zawał serca, warto zastanowić się nad konsultacją z dietetykiem, który ustali indywidualny jadłospis.
?
Witam, przy ostatnich badaniach dostałem skierowanie na kolonoskopie, wyszło ze mam chorobę uchyłkową jeli, przyjmuję xifaxan. Unikam owoców z małymi ziarenkami, unikam maku, wypijam min 3 l wody, ale mam problemy z wypróżnieniem, dokuczają mi równ...
?
U mojego męża zdiagnozowano zespół jelita drażliwego. Jaki rodzaj diety zastosować przy tej dolegliwości?...
Dominika Pokrywka
Dzień dobry! Zespół jelita drażliwego (IBS) jest jednostką chorobową, której przyczyny na ten moment nie są do końca znane, dlatego ustalenie optymalnych zaleceń dietetycznych nie jest łatwym zadaniem. Niemniej jednak dieta jest kluczowa w terapii IBS. Istotne jest wskazanie w jakiej postaci przebiega choroba: biegunkowej, zaparciowej czy mieszanej. W przypadku zaparć można spróbować wzbogacić dietę w produkty bogate w błonnik (jeżeli nie powodują one dodatkowych wzdęć i bólów brzucha)- produkty zbożowe, świeże/ gotowane warzywa. Dodatkowo należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu, tj. minimum 1,5 l wody dziennie. Warto wypróbować również babkę jajowatą lub babkę płesznik- poprawiają one pracę jelit. Dużą skuteczność w terapii IBS ma dieta FODMAP- zakłada ona eliminację z jadłospiu fermentujących cukrów: 1. Sacharozy- biały cukier, słodycze, ciastka i wypieki 2. Fruktozy- miód, słodkie i dojrzałe owoce, przetworzone produkty zawierające syrop glukozowo- fruktozowy 3. Laktozę- cukier występujący w mleku i jego przetworach 4. Występujące w cebuli, czosnku i inulinie fruktany 5. Poliole- słodziki takie jak ksylitol Eliminacja tych produktów może zredukować objawy i przynieść dużą ulgę. U niektórych pacjentów objawy ustępują po eliminacji z diety glutenu- czyli białka występującego w zbożach takich jak pszenica, jęczmień i żyto. W związku z tym, że chorobie tej najczęściej towarzyszą nieprawidłowości mikroflory jelitowej, zasadne jest wprowadzenie probiotyków jednoszczepowych np. zawierających szczep Lactobacillus plantarum 299v.