Wyszukaj pytania

Pytania do dietetyka - Cukrzyca

?
Choruje na cukrzyce, nie potrzebuje insuliny, ale musze brać lek, czy zamiast leków, wystarczy że bedę zdrowo się odżywiał, jadł produkty dzięki którym cukier sam będzie spadał (np kapusta kiszona) dużo więcej się ruszał ? Czy jednak leki to podsta...
Kategoria: Cukrzyca
Celina Kinicka
Na podstawie tak zdawkowych informacji nikt nie odpowie Panu na to pytanie. Nawet nie wiadomo jaki to jest tym cukrzycy, od ilu lat Pan choruje, jakie są wyniki poziomy glukozy na czczo, insuliny, hemoglobiny glikowanej. Jak wygląda Pana dieta oraz styl życia. Jeśli potrzebuje Pan to zweryfikować to zapraszam na konsultację - może być online. Pozdrawiam.
pokaż więcej odpowiedzi (2)
?
Witam. Pytanie odnośnie nami orkiszowej i kaszki - jaki indeks glikemiczny posiada mąka typ 620 i 1050, a jaki kaszka orkiszowej pwlnoziarnista i jasna jako zamiennik zwykłej kaszki mannej? Dziękuję bardzo za odpowiedz!...
Kategoria: Cukrzyca
?
Witam serdecznie, mam takie oto pytanie. Jak alkohol działa na cukrzyka. Czy muszę z niego zrezygnować ? Jeżeli nie to czy są jakieś ramy ile go mogę wypić i jaki to ma być alkohol ? Czy coś mi może grozić, jeżeli ilość spożywanego alkoholu jest wię...
Kategoria: Cukrzyca
Agnieszka Pamulanka
Alkohol przy cukrzycy zakłóca utrzymanie równowagi stężenia cukru we krwi, oraz utrudnia kontrolę choroby. Spożywanie alkoholu przez diabetyka niesie ryzyko ciężkiej hipoglikemii, a także różnorako oddziałuje na przyjmowane leki i insulinę. Osoby chore na cukrzycę powinny powstrzymywać się od picia alkoholu. Diabetycy powinni wystrzegać się słodkich win ,likierów, nalewek, drinków na bazie słodkich napojów i soków oraz piwa. Jeśli decyduje się Pan na spożycie alkoholu proszę wybrać wytrwane wino lub alkohol na bazie czystej wódki lub ginu.
pokaż więcej odpowiedzi (2)
?
Czego nie może jeść cukrzyk
Kategoria: Cukrzyca
Dietetyk Katarzyna Rucińska
Należy wyeliminować produkty, które są dla nas żródłem cukrów prostych czyli : cukier, miód, słodycze, słodkie wyroby piekarnicze, słodkie napoje gazowane i niegazowane, soki, syropy) oraz ograniczyć spożycie soli kuchennej (co wiąże się z unikaniem wędzonych wędlin, wędzonego mięsa, konserw, twardych serów, gotowych dań i sosów, mieszanek przypraw typu Vegeta oraz „dosalaniem” na talerzu). Warzywa najlepiej spożywać w postaci surowej, a najsłodsze gotowane warzywa powinny być mocno ograniczone (marchew, burak, brukselka, ziemniaki w postaci puree, seler). Z owoców należy wybierać te o niskim indeksie glikemicznym (np. jabłka, jagody, grejpfruty, pomarańcze, maliny, poziomki, truskawki) i spożywać je w ograniczonej ilości. Niepolecane są owoce kandyzowane, suszone oraz te o wysokim indeksie (banany, winogrona). Należy pamiętać o zbożowych produktach z pełnego ziarna- ciemne pieczywo, gruboziarniste kasze, ryż brązowy, płatki owsiane. Z każdej grupy produktów spożywczych najlepiej jest wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym.
pokaż więcej odpowiedzi (2)
?
Mam 83 letnia babcie. Babcia choruje na cukrzyce i jest osobą otyła. Ostatnio się dowiedzieliśmy że babcia ma cukrzyce. Przeraziło mnie to bo babcia ma już swoje lata i cięzko jest ją przypilnować jeśli chodzi o diete, chociaż wykazuje chęci w podjec...
Kategoria: Cukrzyca
Dietetyk
19.09.20
?
czy przy nadciśnieniu można stosować sul, i czy przy cukrzycy moge jeść miód, oraz jogurty slodzone i niskosłodzone dzemy?...
Kategoria: Cukrzyca
Monika Słowikowska
Dzień dobry, Przy nadciśnieniu należy ograniczyć spożycie soli ale nie trzeba zupełnie jej wykluczać. Miód polecam zastąpić np. syropem z agawy. Jogurt i niskosłodzony dżem można jeść przy cukrzycy.