Wyszukaj pytania

Pytania do dietetyka - Choroby przewlekłe

?
Moja mama ma 49 lat i zdiagnozowano u niej twardzinę układową. Leczy ją farmakologicznie, ale słyszałem, że również odpowiednia dieta wspomaga leczenie. Na jakie dietetyczne zalecenia zwrócić uwagę przy tej chorobie?...
Anna Wolska
Twardzina układowa jest chorobą o podłożu autoimmunologicznym i dieta może być różna ze względu na występujące powikłania (jak np. uszkodzenie płuc lub serca). Niestety, nie ma jednoznacznego stanowiska ws. stosowania diet w przypadku chorób autoimmunologicznych, innych niż celiakia. Jednak u większości pacjentów, nie tylko z celiakią, cierpiących na choroby autoimmunologiczne, poprawia się w momencie odstawienia produktów zawierających gluten oraz kazeinę.
?
U mojego męża zdiagnozowano zespół jelita drażliwego. Jaki rodzaj diety zastosować przy tej dolegliwości?...
Dominika Pokrywka
Dzień dobry! Zespół jelita drażliwego (IBS) jest jednostką chorobową, której przyczyny na ten moment nie są do końca znane, dlatego ustalenie optymalnych zaleceń dietetycznych nie jest łatwym zadaniem. Niemniej jednak dieta jest kluczowa w terapii IBS. Istotne jest wskazanie w jakiej postaci przebiega choroba: biegunkowej, zaparciowej czy mieszanej. W przypadku zaparć można spróbować wzbogacić dietę w produkty bogate w błonnik (jeżeli nie powodują one dodatkowych wzdęć i bólów brzucha)- produkty zbożowe, świeże/ gotowane warzywa. Dodatkowo należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu, tj. minimum 1,5 l wody dziennie. Warto wypróbować również babkę jajowatą lub babkę płesznik- poprawiają one pracę jelit. Dużą skuteczność w terapii IBS ma dieta FODMAP- zakłada ona eliminację z jadłospiu fermentujących cukrów: 1. Sacharozy- biały cukier, słodycze, ciastka i wypieki 2. Fruktozy- miód, słodkie i dojrzałe owoce, przetworzone produkty zawierające syrop glukozowo- fruktozowy 3. Laktozę- cukier występujący w mleku i jego przetworach 4. Występujące w cebuli, czosnku i inulinie fruktany 5. Poliole- słodziki takie jak ksylitol Eliminacja tych produktów może zredukować objawy i przynieść dużą ulgę. U niektórych pacjentów objawy ustępują po eliminacji z diety glutenu- czyli białka występującego w zbożach takich jak pszenica, jęczmień i żyto. W związku z tym, że chorobie tej najczęściej towarzyszą nieprawidłowości mikroflory jelitowej, zasadne jest wprowadzenie probiotyków jednoszczepowych np. zawierających szczep Lactobacillus plantarum 299v.
?
Witam, przy ostatnich badaniach dostałem skierowanie na kolonoskopie, wyszło ze mam chorobę uchyłkową jeli, przyjmuję xifaxan. Unikam owoców z małymi ziarenkami, unikam maku, wypijam min 3 l wody, ale mam problemy z wypróżnieniem, dokuczają mi równ...
?
Mam 38 lat i od kilku miesięcy leczę się farmakologicznie na nadczynność tarczycy. Nie jestem zwolenniczką leków, wolę metody naturalne, dlatego zastanawiam się czy dietą uda się odstawić leki w niedoczynności tarczycy?...
Dominika Pokrywka
Dzień dobry! Jeżeli zostały Pani przepisane leki, to znaczy, że są one potrzebne i nie powinno się z nich rezygnować. Istnieją jednak zalecenia dietetyczne, które pomagają złagodzić objawy choroby i utrzymać prawidłowy stan odżywienia. W nadczynności tarczycy ważne jest utrzymanie prawidłowej kaloryczności posiłków. Jeżeli masa ciała spada- można uzupełniać posiłki o takie produkty jak orzechy, oleje roślinne, pestki, suszone owoce. Z dozą ostrożności należy podchodzić do produktów bogatych w jod- ryb morskich, wodorostów, suplementów. Dieta powinna być bogata w wapń (mleko i produkty mleczne) ze względu na zwiększone ryzyko osteoporozy.
?
Nigdy nie miałam problemów z zaparciami, pojawiły się niedawno, w momencie kiedy stwierdzili u mnie celiakie i przy zastosowaniu owej diety, pojawiły się problemu z zaparciami. Co mogę zacząć jeść by problemy z zaparciami zniknęły i juz sie nie poja...
Dominika Pokrywka
Jeżeli zmieniona została dieta na bezglutenową, problem może być związany z korzystaniem z produktów, które są z oczyszczonego ziarna, a przez to są ubogie w błonnik pokarmowy. Dodatkowo, do właściwości zapierające ma biały gotowany ryż. Można spróbować korzystać z produktów bezglutenowych pełnoziarnistych, takich jak kasza gryczana, jaglana, brązowy ryż, pieczywo bezglutenowe pełnoziarniste. Dodatkowo, proszę zwrócić uwagę, czy spożywana jest odpowiednia ilość warzyw. Przy zaparciach można zastosować siemię lniane lub błonnik witalny- babka płesznik, babka jajowata.
?
Miałam częste infekcje dróg moczowych, przebadałam się i stwierdzono, że cierpię na kandydozę. Otrzymałam leki i zalecono dietę, jednak ciągle nie wiem konkretnie jakie produkty zalecane są w przypadku stwierdzonej kandydozy?...
Agnieszka Pamulanka
Dieta w Pani przypadku powinna w pełni pokrywać zapotrzebowanie energetyczne i odżywcze organizmu. Powinna się w niej znaleźć odpowiednia ilość błonnika pokarmowego (surowe warzywa oraz produkty z pełnego przemiału, gruboziarniste kasze, brązowy ryż). Źródła białka to przede wszystkim chude mięso oraz tłuste ryby (łosoś, pstrąg, makrela). Ważna jest podaż płynów (minimum 2 litry), zapobiega to wzrostowi ilości toksyn w organizmie. Proszę pamiętać również o olejach roślinnych wysokiej jakości (olej rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek). Są one źródłem cennych kwasów omega-3, które mają działanie przeciwzapalne Dobrze jest w walce z chorobą wspomóc się dobrymi probiotykami a w codzienną dietę włączyć produkty fermentowane jak kefiry oraz kiszonki (ogórki, kapusta).