Wyszukaj pytania

Pytania do dietetyka - Choroby przewlekłe

?
Moja mama ma 49 lat i zdiagnozowano u niej twardzinę układową. Leczy ją farmakologicznie, ale słyszałem, że również odpowiednia dieta wspomaga leczenie. Na jakie dietetyczne zalecenia zwrócić uwagę przy tej chorobie?...
Anna Wolska
Twardzina układowa jest chorobą o podłożu autoimmunologicznym i dieta może być różna ze względu na występujące powikłania (jak np. uszkodzenie płuc lub serca). Niestety, nie ma jednoznacznego stanowiska ws. stosowania diet w przypadku chorób autoimmunologicznych, innych niż celiakia. Jednak u większości pacjentów, nie tylko z celiakią, cierpiących na choroby autoimmunologiczne, poprawia się w momencie odstawienia produktów zawierających gluten oraz kazeinę.
?
Walcze z wysokim ciśnieniem, wiem że najlepszym rozwiązaniem jest łayknaie tabletek, ale myśle ze jest to ostateczność. Wyczytałam ostatnio że cytryna obniża ciśnienia, ale nie wiem w jakich proporcjach , ile razy dziennie, czy rozcieńczać ją z wodą...
?
U mojego męża zdiagnozowano zespół jelita drażliwego. Jaki rodzaj diety zastosować przy tej dolegliwości?...
Dominika Pokrywka
Dzień dobry! Zespół jelita drażliwego (IBS) jest jednostką chorobową, której przyczyny na ten moment nie są do końca znane, dlatego ustalenie optymalnych zaleceń dietetycznych nie jest łatwym zadaniem. Niemniej jednak dieta jest kluczowa w terapii IBS. Istotne jest wskazanie w jakiej postaci przebiega choroba: biegunkowej, zaparciowej czy mieszanej. W przypadku zaparć można spróbować wzbogacić dietę w produkty bogate w błonnik (jeżeli nie powodują one dodatkowych wzdęć i bólów brzucha)- produkty zbożowe, świeże/ gotowane warzywa. Dodatkowo należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu, tj. minimum 1,5 l wody dziennie. Warto wypróbować również babkę jajowatą lub babkę płesznik- poprawiają one pracę jelit. Dużą skuteczność w terapii IBS ma dieta FODMAP- zakłada ona eliminację z jadłospiu fermentujących cukrów: 1. Sacharozy- biały cukier, słodycze, ciastka i wypieki 2. Fruktozy- miód, słodkie i dojrzałe owoce, przetworzone produkty zawierające syrop glukozowo- fruktozowy 3. Laktozę- cukier występujący w mleku i jego przetworach 4. Występujące w cebuli, czosnku i inulinie fruktany 5. Poliole- słodziki takie jak ksylitol Eliminacja tych produktów może zredukować objawy i przynieść dużą ulgę. U niektórych pacjentów objawy ustępują po eliminacji z diety glutenu- czyli białka występującego w zbożach takich jak pszenica, jęczmień i żyto. W związku z tym, że chorobie tej najczęściej towarzyszą nieprawidłowości mikroflory jelitowej, zasadne jest wprowadzenie probiotyków jednoszczepowych np. zawierających szczep Lactobacillus plantarum 299v.
?
Mam 38 lat i od kilku miesięcy leczę się farmakologicznie na nadczynność tarczycy. Nie jestem zwolenniczką leków, wolę metody naturalne, dlatego zastanawiam się czy dietą uda się odstawić leki w niedoczynności tarczycy?...
Dominika Pokrywka
Dzień dobry! Jeżeli zostały Pani przepisane leki, to znaczy, że są one potrzebne i nie powinno się z nich rezygnować. Istnieją jednak zalecenia dietetyczne, które pomagają złagodzić objawy choroby i utrzymać prawidłowy stan odżywienia. W nadczynności tarczycy ważne jest utrzymanie prawidłowej kaloryczności posiłków. Jeżeli masa ciała spada- można uzupełniać posiłki o takie produkty jak orzechy, oleje roślinne, pestki, suszone owoce. Z dozą ostrożności należy podchodzić do produktów bogatych w jod- ryb morskich, wodorostów, suplementów. Dieta powinna być bogata w wapń (mleko i produkty mleczne) ze względu na zwiększone ryzyko osteoporozy.
?
Witam, przy ostatnich badaniach dostałem skierowanie na kolonoskopie, wyszło ze mam chorobę uchyłkową jeli, przyjmuję xifaxan. Unikam owoców z małymi ziarenkami, unikam maku, wypijam min 3 l wody, ale mam problemy z wypróżnieniem, dokuczają mi równ...
?
Od jakiegoś czasu zmagam się z astmą oskrzelową, słyszałam że są produkty który krzyżują się i wzmagają ataki. Jakie to są produkty ? Czy to faktycznie istnieje, czy to tylko taka bujda wyczytana w internecie ?...
Anna Wolska
Dzień dobry! Produkty krzyżujące się rzeczywiście "istnieją", i u osób podatnych na alergie wziewne czy kontaktowe mogą naprawdę utrudnić życie. Produktów tych jest dość sporo, krzyżują się one różnie, odmiennie dla pory roku, pory pylenia różnych drzew i roślin. Żeby być pewnym, należy upewnić się, co w danym okresie pyli (https://www.claritine.pl/pl/prognoza-dla-alergikow/kalendarz-pylenia/?region=2#calendar dla regionu zachodniopomorskiego) i co się z czym krzyżuje (czyli, jakie konkretne pyłki najczęściej osiadają np. na ziemniakach, selerze czy marchewce). Wtedy powinno się owych produktów unikać w danym okresie.