Wyszukaj pytania

Pytania do dietetyka - Choroby autoimmunologiczne

?
Witam Mam pytanie odnośnie bardzo silnej nietolerancji na kropidlaka czarnego. Czy w takim wypadku powinienem unikać produktów zawierających kwas cytrynowy? Jakich produktów powinienem unikać przy tego typu nietolerancji? Pozdrawiam Kamil...
?
Cierpię na łuszczycę. Mam dosyć przyjmowania sterdydów oraz tej złuszczającej sie skóry. Zastanawiam sie jaka diete moge stosowac przy moim schorzeniu. Jakie produkty są wskazane i z jakich produktów mogę unikać, by sobie trochę ulżyć....
Agnieszka Pamulanka
W literaturze naukowej można spotkać kilka nurtów prowadzenia pacjentów z łuszczycą. Jednym z nich jest wdrożenie diety wegetariańskiej lub semiwegetariańskiej ( z dodatkiem mięsa drobiowego ), w niektórych badaniach wykazano również pozytywne skutki dietoterapii przy stosowaniu diety wegańskiej ( ze znacznych lub całkowitym ograniczeniem produktów odzwierzęcych). Drugą ścieżką postępowania była eliminacja produktów drażniących system immunologiczny jak np. białka pszenicy czy żywność zawierająca laktozę. Jednak w tym przypadku byłabym ostrożna i nie eliminowała glutenu czy laktozy jeśli nie skłania ku temu szczegółowa diagnostyka. To co jest pewne to fakt, że warto włączyć do codziennej diety produkty fermentowane jak kefiry i kiszonki (np. ogórki, kapusta) Należy uwzględnić w planie żywieniowym również dawkę kwasów Omega-3 zawartych w tłustych rybach morskich. Kolejny ważny składnik w Pani diecie powinny stanowić produkty bogate w antyoksydanty - m.in. owoce bogate w witaminy (zwłaszcza witaminę C) oraz warzywa (w szczególności zielone liściaste). Polecam również wsparcie jelitowe w postaci probiotyków - proszę pamietać, że łuszczyca jest jedną z form chorób autoimmunologicznych, których etiologii coraz częściej naukowcy dopatrują się w stanie jelit.
?
Synek lat 6, ma zdiagnozowaną celiakię od 4,5 roku życia i od tej pory przebywa na ścisłej diecie bezglutenowej. Nigdy nie było podejrzeń anemii i pewnie dlatego tak trudno było ustalić diagnozę jaką jest choroba trzewna. Bóle brzucha ustąpiły. Jed...
?
Cierpię na chorobę Leśniowskiego-Crohna. Męczą mnie częste i długie wizyty w szpitalu, wiem że już nigdy nie będę całkowicie zdrowy, chciałbym jakoś załagodzić te nieprzyjemne objawy i chociaż na chwilę zapomnieć o chorobie. Jakie zalecenia żywieniow...
Iga Wołoszczuk
Dzień dobry. Pomocne przy złagodzeniu objawów będzie eliminacja: pokarmów z dużą zawartością błonnika (wieloziarnistych chlebach, orzechach, warzywach i owocach ze skórką), kofeiny i napojów, które zawierają kofeinę - kakao, czekolada, herbata, cola, ostre przyprawy, pieprz, pikantne potrawy, pokarmy podejrzewane o powodowanie nietolerancji - np glutenu w przypadku współwystępowania celiakii. W przypadku nietolerancji laktozy należy wykluczyć produkty ją zawierające. W przypadku trudności z wchłanianiem tłuszczu - ograniczenie produktów tłustych i smażonych. Zaleca się, aby produkty były łatwostrawne, bogate w białko, B12, kwas foliowy oraz żelazo, gotowane na parze, w wodzie.
?
Niedawno na moje tatę spadł wyrok - rak prostaty. Na szczęście nowotwór został wykryty we wczesnym stadium i tata już rozpoczął odpowiednie leczenie. Tata ma teraz dużo na głowie i zdecydowałam, że sama zadbam o jego dietę. Wiem, że nie może jeść tłu...
Anna Wolska
W przypadku zwalczania nowotworów konieczne jest wprowadzenie odpowiedniej diety. Powinna ona obfitować przede wszystkim w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, pełnowartościowe białko, odpowiednią podaż płynów (min. 30 ml wody/kg masy ciała), w zaawansowanych stadiach rozważyć wprowadzenie suplementacji (np. glutaminą, argininą), odpowiedniej jakości oleje roślinne i oliwa (olej lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek), dobrej jakości, ekologiczne jajka i mięsa, pełnoziarniste produkty, produkty mleczne fermentowane i kiszonki. Należy unikać gotowych potraw, tłustych dań, dań typu fast-food, słodyczy, alkoholu, papierosów. Dania należy przygotowywać w folii, a najlepiej na parze. Unikać smażenia.
?
Mój dziadek jest bardzo uparty i ciągle wydaje mu się, że ma 20 lat. Jakiś czas temu zaczął strasznie dokuczać mu reumatyzm, ale nic sobie z tego nie robi. Wiem, że lekarka przepisała mu leki, ale wydaje mi się, że odpowiednia dieta powinna pomóc w z...
Anna Wolska
Oczywiście, że ma Pani rację! Odpowiednio zbilansowana dieta, bogata w poszczególne nutrienty, może wspomóc walkę z chorobą. Mam nadzieję, że uda się Pani/ Panu zaciągnąć dziadka do dietetyka, który ułoży dobrze zbilansowany, dopasowany jadłospis. Trzymam kciuki!