Wyszukaj pytania

Pytania do dietetyka - Choroby autoimmunologiczne

?
Witam Mam pytanie odnośnie bardzo silnej nietolerancji na kropidlaka czarnego. Czy w takim wypadku powinienem unikać produktów zawierających kwas cytrynowy? Jakich produktów powinienem unikać przy tego typu nietolerancji? Pozdrawiam Kamil...
?
Cierpię na chorobę Leśniowskiego-Crohna. Męczą mnie częste i długie wizyty w szpitalu, wiem że już nigdy nie będę całkowicie zdrowy, chciałbym jakoś załagodzić te nieprzyjemne objawy i chociaż na chwilę zapomnieć o chorobie. Jakie zalecenia żywieniow...
Iga Wołoszczuk
Dzień dobry. Pomocne przy złagodzeniu objawów będzie eliminacja: pokarmów z dużą zawartością błonnika (wieloziarnistych chlebach, orzechach, warzywach i owocach ze skórką), kofeiny i napojów, które zawierają kofeinę - kakao, czekolada, herbata, cola, ostre przyprawy, pieprz, pikantne potrawy, pokarmy podejrzewane o powodowanie nietolerancji - np glutenu w przypadku współwystępowania celiakii. W przypadku nietolerancji laktozy należy wykluczyć produkty ją zawierające. W przypadku trudności z wchłanianiem tłuszczu - ograniczenie produktów tłustych i smażonych. Zaleca się, aby produkty były łatwostrawne, bogate w białko, B12, kwas foliowy oraz żelazo, gotowane na parze, w wodzie.
?
Od jakiegoś czasu mam bardzo dziwne objawy ze strony układu pokarmowego oraz układu wydalnoczego. Miałem już przeprowadzony szereg badań czeka mnie kolonoskopia. Najprawdopodobniej mam chorobę crohna. Czy jest to cięzke schorzenie, da się z tym "żyć...
Agnieszka Pamulanka
Choroba Leśniewskiego-Crohna jest przewlekłym nieswoistym zapaleniem jelit. Może dotyczyć wielu części układu pokarmowego, może być związana z wieloma różnymi schorzeniami innych układów. Leczenie jest długotrwałe a choroba lubi nawracać, prócz farmakoterapii niezbędna jest dietoterapia, gdyż podczas choroby zaburzone jest również wchłanianie. Wizyta u dobrego specjalisty jest konieczna by wspomóc terapię, ulżyć w trudnych chwilach zaostrzeń oraz zapobiec możliwym niedoborom pokarmowym.
?
Cierpię na łuszczycę. Mam dosyć przyjmowania sterdydów oraz tej złuszczającej sie skóry. Zastanawiam sie jaka diete moge stosowac przy moim schorzeniu. Jakie produkty są wskazane i z jakich produktów mogę unikać, by sobie trochę ulżyć....
Agnieszka Pamulanka
W literaturze naukowej można spotkać kilka nurtów prowadzenia pacjentów z łuszczycą. Jednym z nich jest wdrożenie diety wegetariańskiej lub semiwegetariańskiej ( z dodatkiem mięsa drobiowego ), w niektórych badaniach wykazano również pozytywne skutki dietoterapii przy stosowaniu diety wegańskiej ( ze znacznych lub całkowitym ograniczeniem produktów odzwierzęcych). Drugą ścieżką postępowania była eliminacja produktów drażniących system immunologiczny jak np. białka pszenicy czy żywność zawierająca laktozę. Jednak w tym przypadku byłabym ostrożna i nie eliminowała glutenu czy laktozy jeśli nie skłania ku temu szczegółowa diagnostyka. To co jest pewne to fakt, że warto włączyć do codziennej diety produkty fermentowane jak kefiry i kiszonki (np. ogórki, kapusta) Należy uwzględnić w planie żywieniowym również dawkę kwasów Omega-3 zawartych w tłustych rybach morskich. Kolejny ważny składnik w Pani diecie powinny stanowić produkty bogate w antyoksydanty - m.in. owoce bogate w witaminy (zwłaszcza witaminę C) oraz warzywa (w szczególności zielone liściaste). Polecam również wsparcie jelitowe w postaci probiotyków - proszę pamietać, że łuszczyca jest jedną z form chorób autoimmunologicznych, których etiologii coraz częściej naukowcy dopatrują się w stanie jelit.
?
Niedawno na moje tatę spadł wyrok - rak prostaty. Na szczęście nowotwór został wykryty we wczesnym stadium i tata już rozpoczął odpowiednie leczenie. Tata ma teraz dużo na głowie i zdecydowałam, że sama zadbam o jego dietę. Wiem, że nie może jeść tłu...
Anna Wolska
W przypadku zwalczania nowotworów konieczne jest wprowadzenie odpowiedniej diety. Powinna ona obfitować przede wszystkim w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, pełnowartościowe białko, odpowiednią podaż płynów (min. 30 ml wody/kg masy ciała), w zaawansowanych stadiach rozważyć wprowadzenie suplementacji (np. glutaminą, argininą), odpowiedniej jakości oleje roślinne i oliwa (olej lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek), dobrej jakości, ekologiczne jajka i mięsa, pełnoziarniste produkty, produkty mleczne fermentowane i kiszonki. Należy unikać gotowych potraw, tłustych dań, dań typu fast-food, słodyczy, alkoholu, papierosów. Dania należy przygotowywać w folii, a najlepiej na parze. Unikać smażenia.
?
Mój dziadek jest bardzo uparty i ciągle wydaje mu się, że ma 20 lat. Jakiś czas temu zaczął strasznie dokuczać mu reumatyzm, ale nic sobie z tego nie robi. Wiem, że lekarka przepisała mu leki, ale wydaje mi się, że odpowiednia dieta powinna pomóc w z...
Anna Wolska
Oczywiście, że ma Pani rację! Odpowiednio zbilansowana dieta, bogata w poszczególne nutrienty, może wspomóc walkę z chorobą. Mam nadzieję, że uda się Pani/ Panu zaciągnąć dziadka do dietetyka, który ułoży dobrze zbilansowany, dopasowany jadłospis. Trzymam kciuki!