Wyszukaj pytania

Pytania do dietetyka - Alergie

?
U mojego dziecka zdiagnozowano skazę białkową, więc musi przejść na dietę bezmleczną. Czy mogę w niej stosować masło?...
Kategoria: Alergie
Karolina Bednarowicz
Masło może zawierać pewne ilości białka, więc nie powinno być stosowane w tym wypadku. Zamiast masła można stosować oliwę lub pastę z awokado. Zapraszam na konsultację: https://rezerwacje.naturhouse-polska.pl/index.php/?lokalizacja=kolo.sienkiewicza tel. 883281884 ul Sienkiewicza 8 Koło Pozdrawiam Karolina Bednarowicz
pokaż więcej odpowiedzi (8)
?
Mam alergie na mleko krowie i nietolerancje laktozy, zastanawiam się czy przez to mogę mieć niedobór wapnia w swoim organizmie. Jeżeli tak to, co może spowodować niedobór wapnia?...
Kategoria: Alergie
Marzena Wacław-Pazera
Witam serdecznie, wiele osób z różnych przyczyn nie je w ogóle nabiału i ma odpowiedni poziom wapnia oznaczony we krwi bez dodatkowej suplementacji, a to dlatego, że świetnie przyswajalnym źródłem tego pierwiastka jest twarda woda (występuje w niej węglan wapnia tworzący kamień kotłowy) służąca do przygotowania zup, sosów i ogólnie do gotowania i picia, ponadto jedzenie wymienionych przez poprzedników produktów roślinnych, strączków, szprotek i orzechów wysyca organizm w odpowiednią ilość wapnia. Wbrew ogólnej propagandzie wapń z produktów mlecznych przyczynia się do powstawania osteoporozy i tworzenia blaszki miażdżycowej więc wcale nie jest zdrowy. W kupowanym w sklepie nabiale wapń poprzez stosowanie wysokich temperatur UHT lub pasteryzacji traci swą przyswajalność, poza tym kazeina będąca głównym białkiem produktów mlecznych jest ciężkostrawna a do jej metabolizmu ludzki organizm potrzebuje olbrzymich ilości wapnia. Tak więc mimo iż produkty z mleka krowiego zawierają dużo wapnia, to nie dostaje się on do komórek w naszym organizmie, gdyż zużywamy go do strawienia kazeiny. Jeśli obawia się Pani o poziom wapnia w organizmie, najlepiej zrobić jego oznaczenie we krwi, a w razie konieczności do posiłków dodawać 1/2 łyżeczki przemielonych skorupek z kurzych, swojskich jajek (wcześniej pozbawionych błony, wygotowanych i wysuszonych). Pozdrawiam, i w razie chęci skorzystania z konsultacji zapraszam, Marzena Wacław-Pazera dietetyk kliniczny
pokaż więcej odpowiedzi (7)
?
Moja nastoletnia córka od pewnego czasu ma na buzi straszny trądzik. Ostatnio rozmawiałam o tym z moimi koleżankami z pracy, które stwierdziły, że wpływ na jej skórę może mieć przesadnie ostre jedzenie. Moja córka rzeczywiście jest fanką dobrze dopra...
Kategoria: Alergie
Anna Boniek
Dzień Dobry! Istotnie, bardzo ostre dania i przyprawy przyczyniają się do powstawania trądziku, ale nie są główną przyczyną jego pojawienia się. Jeśli córka faktycznie ma spory problem z cerą, który utrzymuje się już jakiś czas to zdecydowanie namawiam do zaprzestania mocnego doprawiania posiłków i rezygnacji z ostrych przypraw. Warto również wyeliminować słodycze i wszelkie dania gotowe, fast foody, ponieważ one także szkodzą skórze. Konieczna z pewnością będzie również wizyta u dermatologa, być może wdroży leczenie farmakologiczne.
?
Od jakiegoś czasu cierpię na nietolerancje laktozy i zastanawia mnie czy są produkty, które mogą zawierać ukrytą laktozę?...
Kategoria: Alergie
Magdalena Skwarek
Wybierając produkty powinniśmy dużą wagę przykładać do ich składu. Czytanie etykiet uchroni nas od złej jakości produktów i w Pani przypadku zawierających laktozę. Dietetyk udzieli Pani informacji jak poprawnie dobierać potrzebne produkty i na co dodatkowo zwracać uwagę. Mamy bardzo szeroki dostęp do żywności wysokoprzetworzonej i to niestety odbija się na naszym zdrowiu.
pokaż więcej odpowiedzi (4)
?
Witam!jaką dietę stosować przy następujących schorzeniach:przewlekła choroba nerek w stadium 4,nadciśnienie tętnicze,retinopatia nadciśnieniowa I/II stopnia,niedokrwistość wtórna,nieprawidłowa tolerancja glukozy,hiperlipidemia mieszana,otyłość(BMI 39...
Kategoria: Alergie
Anna Wolska
Witam! Ze względu na sporą ilość dolegliwości zaawansowanego stopnia oraz występującą otyłość konieczne jest osobiste zgłoszenie się do dietetyka ze wszystkimi badaniami! Dieta w tym wypadku musi być bardzo, ale to bardzo indywidualnie ułożona, z eliminacją pewnych produktów i obniżeniem podaży, np. białka czy węglowodanów prostych. W celu poprawy zdrowia i samopoczucia jak najszybciej proszę udać się do doświadczonego dietetyka!
?
Cierpię na nietolerancję glutenu, bardzo uważam na to, co jem, ale czasami moje dolegliwości wracają, mimo iż stosuję się do zaleceń lekarza. Zastanawiam się czy są produkty, które mogą zawierać ukryty gluten?...
Kategoria: Alergie
Ewa Zawidzka
Witam serdecznie, Gluten może niestety występować w wielu pozornie "bezpiecznych" produktach, np. produktach mlecznych, napojach, wędlinach, daniach gotowych, lekach, dlatego w przypadku jego nietolerancji należy bardzo dokładnie czytać etykiety. Bezpieczne są produkty z symbolem przekreślonego kłosa, mamy wtedy pewność, że w zakładzie, w którym je produkowano nie miały styczności z glutenem (czasem nawet pozostałości na taśmie produkcyjnej mogą dawać niekorzystne objawy). Pozdrawiam Ewa Zawidzka
pokaż więcej odpowiedzi (2)