?

Jakie kasze muszę wyeliminować przy diecie bezglutenowej?

Jestem maniaczką kasz. Uwielbiam kasze pod każdą postacią oraz jako dodatek do każdego dania. Niestety niedawno stwierdzono u mnie nietolerancje na gluten. Jakie kasze muszę wyeliminować ze swojej diety?

2017-06-09 Kategoria: Alergie
dietetyk Eliza Voss
To może odwrotnie: jakie kasze są bez glutenu? ryż, kasza gryczana, quinoa (komosa ryżowa) którą bardzo polecam. Świetna w każdej postaci: do zup, sałatek, a nawet Smoothies.
Jeśli chodzi o kasze zawierające gluten to w śród nich znajdują się: kasza manna, jęczmienna (pęczak, perłowa, wiejska), kuskus, bulgur. Natomiast do kasz bezglutenowych należą: kasza gryczana, jaglana, kukurydziana, quinoa, amarantus, czy owsiana jednak może ona być zanieczyszczona glutenem, dlatego należy wybierać taką z symbolem przekreślonego kłosa. Do produktów zbożowych niezawierających glutenu należy także ryż.

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
 
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
 
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 698 418 306

Warto również przeczytać:
Dieta bezglutenowa - z czym to się je?
http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/dieta-bezglutenowa-z-czym-to-sie-je.html?c=9
Należy wyeliminować z diety takie produkty jak: kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa), kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno – zbożowe, kasza orkiszowa. Można stosować kaszę jaglaną, gryczaną, kukurydzianą, amarantus, quinoa (komosa ryżowa), kaszę owsiana, jednak najbezpieczniejsze w tym wypadku są produkty oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”, ponieważ niektóre produkty mogą zostać zanieczyszczone glutenem w procesie produkcji.

Zapraszam na konsultację:
Centrum Dietetyczne Naturhouse Koło
ul. Sienkiewicza 8
tel. 883 281 884
https://rezerwacje.naturhouse-polska.pl/index.php/?lokalizacja=kolo.sienkiewicza

Pozdrawiam
Karolina Bednarowicz
Kasze zawierające białka glutenowe to bulgur, kuskus,manna, kasza orkiszowa, kasze jęczmienne jak pęczak, perłowa, wiejska oraz kasza owsiana (owies naturalnie jest zbożem bezglutenowym jednak jest nim zanieczyszczany podczas uprawy i w procesach produkcyjnych - wybierając produkty owsiane oznaczone przekreślonym kłosem mamy pewność, że jest to produkt bezglutenowy :)) Na szczęście mamy spory wybór kasz niezawierających glutenu jak m.in. gryczana, jaglana, kukurydziana, oraz inne zboża gluten-free jak ryż, komosa ryżowa czy amarantus :)