?

Jakie kasze muszę wyeliminować przy diecie bezglutenowej?

Jestem maniaczką kasz. Uwielbiam kasze pod każdą postacią oraz jako dodatek do każdego dania. Niestety niedawno stwierdzono u mnie nietolerancje na gluten. Jakie kasze muszę wyeliminować ze swojej diety?

Kategoria: Alergie
Monika Frank 24.07.17 14:01:04
Jeśli chodzi o kasze zawierające gluten to w śród nich znajdują się: kasza manna, jęczmienna (pęczak, perłowa, wiejska), kuskus, bulgur. Natomiast do kasz bezglutenowych należą: kasza gryczana, jaglana, kukurydziana, quinoa, amarantus, czy owsiana jednak może ona być zanieczyszczona glutenem, dlatego należy wybierać taką z symbolem przekreślonego kłosa. Do produktów zbożowych niezawierających glutenu należy także ryż.

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
 
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
 
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 698 418 306

Warto również przeczytać:
Dieta bezglutenowa - z czym to się je?
http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/dieta-bezglutenowa-z-czym-to-sie-je.html?c=9
Karolina Bednarowicz 18.07.17 12:18:18
Należy wyeliminować z diety takie produkty jak: kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa), kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno – zbożowe, kasza orkiszowa. Można stosować kaszę jaglaną, gryczaną, kukurydzianą, amarantus, quinoa (komosa ryżowa), kaszę owsiana, jednak najbezpieczniejsze w tym wypadku są produkty oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”, ponieważ niektóre produkty mogą zostać zanieczyszczone glutenem w procesie produkcji.

Zapraszam na konsultację:
Centrum Dietetyczne Naturhouse Koło
ul. Sienkiewicza 8
tel. 883 281 884
https://rezerwacje.naturhouse-polska.pl/index.php/?lokalizacja=kolo.sienkiewicza

Pozdrawiam
Karolina Bednarowicz
Agnieszka Pamulanka 14.06.17 12:16:01
Kasze zawierające białka glutenowe to bulgur, kuskus,manna, kasza orkiszowa, kasze jęczmienne jak pęczak, perłowa, wiejska oraz kasza owsiana (owies naturalnie jest zbożem bezglutenowym jednak jest nim zanieczyszczany podczas uprawy i w procesach produkcyjnych - wybierając produkty owsiane oznaczone przekreślonym kłosem mamy pewność, że jest to produkt bezglutenowy :)) Na szczęście mamy spory wybór kasz niezawierających glutenu jak m.in. gryczana, jaglana, kukurydziana, oraz inne zboża gluten-free jak ryż, komosa ryżowa czy amarantus :)