?

Czy można spożywać owies na diecie bezglutenowej?

Cierpię na celiakie, buszuje po internecie i zapoznaję się z moją przypadłością. Wyczytałam, że owies mogą spożywać osoby nietolerujące glutenu, ale z drugiej strony patrzeć owies to też rodzaj zboża. Czy w takim razie można spożywać owies na diecie bezglutenowej?

Agnieszka Kuleta-Koberska 04.08.17 12:22:27
Dzień dobry,
co do owsa to tak jak napisały Przedmówczynie - może być on zanieczyszczony. Produkt oznaczony przekreślonym kłosem (oznaczony jako bezglutenowy) będzie produktem bezpiecznym- np. owies pochodzący z Finlandii firmy Provena
Na początek dobrym źródłem dla Pani będzie strona www.celiakia.pl (założona przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej).
Pozdrawiam serdecznie :)
Karolina Bednarowicz 03.08.17 13:14:00
Witam,

w przypadku celiakii nawet niewielkie ilości glutenu mogą negatywnie oddziaływać , dlatego należy opierać się na produktach zbożowych oznaczonych znakiem przekreślonego kłosa, które są w pełni bezpieczne. W procesie produkcyjnym może dochodzić do zanieczyszczenia ziarna owsa/ gryki itd glutenem, stąd nie mamy 100% pewności w przypadku produktów z owsa.

Pozdrawiam
Karolina Bednarowicz
Centrum Dietetyczne Naturhouse Koło
ul. Sienkiewicza 8
62-600 Koło
tel. 883 281 884
e-mail: kolo.sienkiewicza@naturhouse-polska.com
Agnieszka Pamulanka 12.06.17 17:16:40
Owies naturalnie jest zbożem bezglutenowym jednak w procesach produkcyjnych może być i często jest nim zanieczyszany. Osoby chorujące na celiakię nie mogą spożywać produktów z owsa chyba, że wybiorą produkty oznaczone zielonym kłosem - wtedy mają gwarancję, że jest to produkt bezglutenowy.