?

Którą sól wybrać?

Ostatnio słyszę wiele o różnych rodzajach soli. Podobno istnieją bardziej i mniej zdrowe. W takim razie jaką sól warto stosować w kuchni?

Kategoria: Odchudzanie
dietetyk Ewa Zawidzka
Ewa Zawidzka 09.02.18 13:49:31
Witam serdecznie,

Sole, które zawierają trochę więcej minerałów to sól himalajska (z pewnego źródła) czy sól morska. Nie są to jednak duże różnice. Niezależnie od wyboru soli należy pamiętać, żeby stosować jej niewiele, bo nadmiar działa niekorzystnie na organizm, a już w gotowych produktach jest jej całkiem sporo.

Pozdrawiam
Ewa Zawidzka
dietetyk Anna Boniek
Anna Boniek 17.07.17 19:23:54
Warto wspomnieć jeszcze o jednej rzeczy.
Podczas kupna soli himalajskiej koniecznie trzeba zwrócić uwagę informacje na opakowaniu o kraju jej pochodzenia. Ponieważ jest to chyba najdroższa z dostępnych soli, bardzo często bywa "podrabiana" przez producentów, czyli po prostu farbowana na kolor jasnego różu. Prawdziwa, oryginalna sól himalajska powinna pochodzić z Pakistanu, więc jeśli na opakowaniu kraj pochodzenia to Polska, to już wiadomo, że zawartość opakowania z solą himalajską ma niewiele wspólnego- Jeśli już chcemy płacić więcej za dany produkt, to warto sprawdzić czy jest autentyczny :)
dietetyk Anna Boniek
Anna Boniek 17.07.17 19:11:18
Dzień Dobry!

Owszem, rodzajów soli jest kilka i faktycznie, niektóre są lepsze od pozostałych. Najpowszechniej stosowaną jest sól warzona, ją wybiera największa ilość konsumentów. Jest ona bardzo mocno oczyszczona i obligatoryjnie jodowana, ale wcale nie jest najlepsza. Dużo korzystniejszym wyborem będzie sól morska (naturalnie wydobywana z morza), która zawiera wiele różnych składników mineralnych lub sól himalajska- uznawana za najczystszą sól na świecie. Ta druga ma charakterystyczny, lekko różowy kolor i ma bardzo korzystny skład chemiczny pod względem minerałów. Dostępna jest także sól potasowa, która w większej części składa się z potasu, a nie sodu i polecana jest osobom zagrożonym lub chorującym na nadciśnienie. Jest także spora różnica cenowa między tymi produktami (opakowanie zwykłej soli warzonej to koszt około 3 zł, a za takie samo opakowanie soli himalajskiej trzeba zapłacić ok. 12 zł). Biorąc jednak pod uwagę, że solić należy raczej mało lub wcale, warto "zainwestować" w sól himalajską lub morską, która również jest dobra.