?

Czy gluten jest szkodliwy?

Ostatnio wiele mówi się o glutenie. Do tej pory wszyscy wszystko jedli i nie było problemu. Jak to jest? Czy gluten jest szkodliwy dla zdrowia?

2017-06-09 Kategoria: Odchudzanie
Jeżeli nie występuje nietolerancja lub alergia na gluten to nie ma potrzeby stosowania diety bezglutenowej.

Pozdrawiam
Karolina Bednarowicz
Witam jeżeli niema przeciwskazań aby unikać glutenu to niema potrzeby tego robić.
Pozdrawiam
Monika Konieczna
dietetyk
Witam serdecznie,
jeżeli nie ma Pani przeciwwskazań zdrowotnych do spożywania glutenu (celiaknia, nietolerancje, alergie) to może Pani spokojnie zjadać produkty, które zawierają gluten. Gdyby cierpiała Pani na jakieś choroby i nie tolerowała glutenu to po dostarczeniu go z pokarmem zaobserowałaby Pani dolegliwości ze strony rzewodu pokarmowego.
Gluten to kompleks białek.

W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
Dietetyk
Może się także Pani spotkać z opiniami wielu osób, które nie muszą eliminować glutenu z diety a jednak zdecydowały się na ten krok i jak twierdzą, czują się o wiele lepiej. Może to być spowodowane tym, że wraz z odrzuceniem glutenu przeważnie osoby te zaczęły większą wagę przywiązywać do pokarmów jakie spożywają i po prostu zaczęły się zdrowiej odżywiać i to spowodowało ich lepsze samopoczucie. Więc tak jak koleżanki wspomniały gluten sam w sobie nie jest zły i jeżeli nie mamy przeciwwskazań do jego spożywania nie wyrządzi krzywdy naszemu organizmowi.
Rzeczywiście ostatnimi czasy z glutenem wiąże się wiele kontrowersji - gluten sam w sobie a właściwie kompleks białek, które go tworzą nie jest szkodliwy dla zdrowych osób. Faktycznie w przeszłości niewiele się o nim mówiło, gdyż nie był nadużywany w produkcji (dziś glutenem zagęszcza się wiele produktów, nawet takich, które nie powinny go zawierać). Postęp cywilizacji i procesy produkcyjne sprawiły, że jego spożycie stało się nadużywane co u wielu osób mogło spowodować reakcje nietolerancji i różnego rodzaju dolegliwości. Są również jednostki chorobowe, w których spożywanie produktów zawierających gluten jest szkodliwe dla zdrowia. Jednak warto pamiętać, że gluten nie jest złem samym w sobie :)
Jeśli nie cierpi Pani na celiakię, nieceliakalną wrażliwość na gluten (NCGS) lub niektóre choroby autoimmunologiczne gluten nie będzie dla Pani szkodliwy, proszę się nie obawiać i nie eliminować go z diety.