?

Czy gluten jest szkodliwy?

Ostatnio wiele mówi się o glutenie. Do tej pory wszyscy wszystko jedli i nie było problemu. Jak to jest? Czy gluten jest szkodliwy dla zdrowia?

Kategoria: Odchudzanie
Monika Konieczna 03.01.18 09:02:39
Witam jeżeli niema przeciwskazań aby unikać glutenu to niema potrzeby tego robić.
Pozdrawiam
Monika Konieczna
dietetyk
Joanna Wasiluk (Dudziec) 14.09.17 14:14:18
Witam serdecznie,
jeżeli nie ma Pani przeciwwskazań zdrowotnych do spożywania glutenu (celiaknia, nietolerancje, alergie) to może Pani spokojnie zjadać produkty, które zawierają gluten. Gdyby cierpiała Pani na jakieś choroby i nie tolerowała glutenu to po dostarczeniu go z pokarmem zaobserowałaby Pani dolegliwości ze strony rzewodu pokarmowego.
Gluten to kompleks białek.

W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
Dietetyk
Sylwia Jajuga 03.07.17 11:01:48
Może się także Pani spotkać z opiniami wielu osób, które nie muszą eliminować glutenu z diety a jednak zdecydowały się na ten krok i jak twierdzą, czują się o wiele lepiej. Może to być spowodowane tym, że wraz z odrzuceniem glutenu przeważnie osoby te zaczęły większą wagę przywiązywać do pokarmów jakie spożywają i po prostu zaczęły się zdrowiej odżywiać i to spowodowało ich lepsze samopoczucie. Więc tak jak koleżanki wspomniały gluten sam w sobie nie jest zły i jeżeli nie mamy przeciwwskazań do jego spożywania nie wyrządzi krzywdy naszemu organizmowi.
Agnieszka Pamulanka 15.06.17 12:17:03
Rzeczywiście ostatnimi czasy z glutenem wiąże się wiele kontrowersji - gluten sam w sobie a właściwie kompleks białek, które go tworzą nie jest szkodliwy dla zdrowych osób. Faktycznie w przeszłości niewiele się o nim mówiło, gdyż nie był nadużywany w produkcji (dziś glutenem zagęszcza się wiele produktów, nawet takich, które nie powinny go zawierać). Postęp cywilizacji i procesy produkcyjne sprawiły, że jego spożycie stało się nadużywane co u wielu osób mogło spowodować reakcje nietolerancji i różnego rodzaju dolegliwości. Są również jednostki chorobowe, w których spożywanie produktów zawierających gluten jest szkodliwe dla zdrowia. Jednak warto pamiętać, że gluten nie jest złem samym w sobie :)
Anna Wolska 15.06.17 12:13:25
Jeśli nie cierpi Pani na celiakię, nieceliakalną wrażliwość na gluten (NCGS) lub niektóre choroby autoimmunologiczne gluten nie będzie dla Pani szkodliwy, proszę się nie obawiać i nie eliminować go z diety.