?
Czy dieta ma znaczenie przy reumatoidalnym zapaleniu stawów?
Robiłam badania i rozpoznano u mnie reumatoidalne zapalenie stawów. Wiem, że bez leków już się nie obejdzie, ale zastanawiam się czy również dieta ma znaczenie w przypadku reumatoidalnego zapaleniu stawów?

11-07-17 10:49
Dietetyk kliniczny
Iga Wołoszczuk
11-07-17 10:49
Dzień dobry. RZS to przewlekła choroba tkanki łącznej o podłożu immunologicznym i nieznanym pochodzeniu. Cechuje się postępującym procesem zapalnym błony maziowej stawów. Bardzo dobre wyniki w zakresie obniżenia dolegliwości ma zastosowanie diety śródziemnomorskiej, co wynika z jej przeciwzapalnego charakteru. W diecie tej spożywa się ryby tłuste bogate w omega 3, oliwę z oliwek, orzechy włoskie, siemię lniane, chude mięsa, jaja, fermentowane napoje mleczne, produlty pełnoziarniste. Oleje należy stosować na zimno jako dodatek do sałatek. Jednocześnie należy unikać nadmiaru prozapalnych kwasów tłuszczowym omega - 6 występujących w olejach kukurydzianym, sojowym, słonecznikowym, z pestek winogron, a także w niekorzystnej proporcji do omega 3 w orzechach brazylijskich.
Terapia powinna obejmować nie tylko farmakoterapię i dietoterapię, ale też rehabilitację, fizjoterapię, psychoterapię oraz edukację.
Terapia powinna obejmować nie tylko farmakoterapię i dietoterapię, ale też rehabilitację, fizjoterapię, psychoterapię oraz edukację.