?

Dlaczego indeks glikemiczny jest tak istotnym parametrem dla cukrzyka?

Niedawno dowiedziałem się się, że mam cukrzycę. Bardzo powoli dochodzi do mnie, że muszę zmienić swój styl życia, odżywiania, itp. Przytłacza mnie ogrom informacji, które powinienem przyswoić. Na początku chciałbym się dowiedzieć, dlaczego indeks glikemiczny jest tak istotnym parametrem dla cukrzyka?

Kategoria: Cukrzyca
dietetyk Dominika Pokrywka
Dominika Pokrywka 18.06.17 23:06:19
Dzień dobry! Indeks glikemiczny (IG) określa zdolność produktów spożywczych do zwiększania stężenia glukozy we krwi. Cecha ta, w głównie dotyczy produktów będących źródłami cukrów i węglowodanów. Wartość wyższa indeksu glikemicznego, oznacza szybszy wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu. Produkty o wysokim IG będą charakteryzowały się wysoką zawartością węglowodanów prostych i małą zawartością błonnika, są tą między innymi cukier, słodycze, dojrzałe owoce o słodkim smaku, białe pieczywo, ciasta, piwo. Takie produkty nie powinny być spożywane przez osobę z cukrzycą. Błonnik pokarmowy obniża indeks glikemiczny produktu, np. ryż brązowy- będzie miał niższą wartość IG, niż oczyszczony ryż biały. Dodatkowo duże znaczenie ma obróbka termiczna, produkty długo gotowane (np. marchew) będą charakteryzowały się wyższą wartością IG.