?

Nagłe obniżenie poziomu żelaza u dziecka chorującego na celiakię

Synek lat 6, ma zdiagnozowaną celiakię od 4,5 roku życia i od tej pory przebywa na ścisłej diecie bezglutenowej. Nigdy nie było podejrzeń anemii i pewnie dlatego tak trudno było ustalić diagnozę jaką jest choroba trzewna.
Bóle brzucha ustąpiły. Jednak od pół roku synek przestał rosnąć (zawsze, mimo wyniszczenia organizmu był najwyższy w grupie), a w przeciągu 3 miesięcy poziom żelaza z nieco poniżej dolnej granicy spadł o 30 %. W ciągu ostatniego półrocza synek wymienił 4 zęby mleczne (wszystkie jedynki) na stałe i apetyt się osłabił. W naszej kuchni dużo jest mąki owsianej oraz płatków owsianych, synek uwielbia mleko... ale ostatnio wyczytałam że wapno ogranicza przyswajalność żelaza i nasz "power zestaw" czyli owsianka na mleku z malinami przynoszą niewiele korzyści. Stąd proszę Państwa o opinię, czy faktycznie mleko krowie może ograniczać przyswajalność żelaza? Czy mogę serwować dziecku jakiś superfood i próbować sama podnieść mu poziom żelaza bez konieczności suplementowania żelaza farmakologicznego?

2019-01-06 Kategoria: Choroby autoimmunologiczne