?

Dieta przy jelicie wrażliwym.

W pewnym momencie zaczęłam odczuwać częste bóle brzucha, wzdęcia oraz na przemian występujące biegunki i zaparcia. Zdiagnozowano u mnie jelito wrażliwe. Wiem, że dla poprawienia komfortu życia z tą dolegliwością, muszę stosować odpowiednią dietę - jak ona powinna wyglądać?

dietetyk Iga Wołoszczuk
Iga Wołoszczuk 10.07.17 23:06:36
Dzień dobry. Aby zlikwidować lub ograniczyć występujące dolegliwości należy ustalić, jakie pokarmy je wywołują. Jest to sprawa bardzo indywidualna w przypadku jelita drażliwego i nie występuje idealna dieta dla każdego chorego. Warta spróbowania jest dieta low FODMAP. Jest to dieta o obniżonej zawartości oligo-, di-, monosacharydów oraz polioli. Polega ona na wykluczeniu produktów bogatych we fruktozę (miód, owoce, produkty przetworzone z dodatkiem syropu glukozowo-fruktozowego), laktozę (cukier mleczny), fruktoligosacharydy (czosnek, cebula, pszenica), galaktosacharydy (rośliny strączkowe) i poliole (słodziki, owoce). Przez okres 2-6 tygodni stosuje się dietę eliminującą FODMAP, a następnie wprowadza nowe produkty jednocześnie obserwując reakcje organizmu oraz ustala indywidualna tolerancję. Dodatkowo nie zaleca się produktów zawierających kofeinę, wzdymających warzyw, drożdży. Należy spożywać małe i częste posiłki o regularnych porach. Dobrze jest prowadzić dziennik żywieniowy, aby zapisywać spożywane pokarmy, napoje oraz występujące dolegliwości.