?

Celiakia a zapracia

Nigdy nie miałam problemów z zaparciami, pojawiły się niedawno, w momencie kiedy stwierdzili u mnie celiakie i przy zastosowaniu owej diety, pojawiły się problemu z zaparciami. Co mogę zacząć jeść by problemy z zaparciami zniknęły i juz sie nie pojawiły

dietetyk Dominika Pokrywka
Dominika Pokrywka 14.11.17 12:38:40
Jeżeli zmieniona została dieta na bezglutenową, problem może być związany z korzystaniem z produktów, które są z oczyszczonego ziarna, a przez to są ubogie w błonnik pokarmowy. Dodatkowo, do właściwości zapierające ma biały gotowany ryż. Można spróbować korzystać z produktów bezglutenowych pełnoziarnistych, takich jak kasza gryczana, jaglana, brązowy ryż, pieczywo bezglutenowe pełnoziarniste. Dodatkowo, proszę zwrócić uwagę, czy spożywana jest odpowiednia ilość warzyw. Przy zaparciach można zastosować siemię lniane lub błonnik witalny- babka płesznik, babka jajowata.