?

Czym zbić cukier

Choruje na cukrzyce, nie potrzebuje insuliny, ale musze brać lek, czy zamiast leków, wystarczy że bedę zdrowo się odżywiał, jadł produkty dzięki którym cukier sam będzie spadał (np kapusta kiszona) dużo więcej się ruszał ? Czy jednak leki to podstawa przy moim schorzeniu ?

Kategoria: Cukrzyca
dietetyk Katarzyna Rucińska
Katarzyna Rucińska 18.09.17 21:49:44
Nie należy samemu decydować o odstawieniu leków, ponieważ może to być groźne w skutkach (taką decyzje może podjąć jedynie lekarz). Natomiast same branie leków bez odpowiedniej diety również mija się z celem. Każdy chory na cukrzyce powinień stosować się do zasad diety cukrzycowej. Należy wyeliminować produkty, które są dla nas żródłem cukrów prostych czyli : cukier, miód, słodycze, słodkie wyroby piekarnicze, słodkie napoje gazowane i niegazowane, soki, syropy) oraz ograniczyć spożycie soli kuchennej (co wiąże się z unikaniem wędzonych wędlin, wędzonego mięsa, konserw, twardych serów, gotowych dań i sosów, mieszanek przypraw typu Vegeta oraz „dosalaniem” na talerzu). Warzywa najlepiej spożywać w postaci surowej, a najsłodsze gotowane warzywa powinny być mocno ograniczone (marchew, burak, brukselka, ziemniaki w postaci puree, seler). Z owoców należy wybierać te o niskim indeksie glikemicznym (np. jabłka, jagody, grejpfruty, pomarańcze, maliny, poziomki, truskawki) i spożywać je w ograniczonej ilości. Niepolecane są owoce kandyzowane, suszone oraz te o wysokim indeksie (banany, winogrona). Należy pamiętać o zbożowych produktach z pełnego ziarna- ciemne pieczywo, gruboziarniste kasze, ryż brązowy, płatki owsiane. Z każdej grupy produktów spożywczych najlepiej jest wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym.