?

Dieta przy niedoczynności tarczyczy

Po gruntownych badaniach mojego organizmu, stwierdzono u mnie niedoczynność tarczycy, przeczytałam wiele artykułów odnośnie tarczycy i wszytscy podkreślają że w tej chorobie dużą rolą odgrywa odpowiednia dieta. Natomiast te artykuły nie wskazywały odpowiednich produktów. Co musiałbym wyeliminować ze swojej diety a co dodać by czuć się zdrowiej. Konieczna jest wizyta u dietetyka w celu utworzenia odpowiedniej diety ? Bardzo dziękuje za udzielenie odpowiedzi

2017-08-31 Kategoria: Choroby autoimmunologiczne
dietetyk Iga Wołoszczuk
Dzień dobry. Dieta w niedoczynności tarczycy powinna dostarczać odpowiednią ilość jodu, selenu, cynku, żelaza, a także witaminę A, D, witaminy z grupy B (B2 i B3). Najlepszym źródłem jodu są ryby i skorupiaki morskie, makrela, dorsz. Żelaza - mięso, podroby, produkty zbożowe. Selenu - skorupiaki, ryby, rośliny strączkowe, grzyby, czosnek. Cynku - zarodki pszenne, nasiona lnu, pestki dyni oraz produkty zbożowe (pieczywo pełnoziarniste, kasza gryczana i jaglana). Witamina A występuje w podrobach, warzywach. Witamina D w rybach tłustych, jednak nie jest to wystarczająca ilość i należy ją dodatkowo skomplementować w ilości zależnej od stężenia w krwi. WItaminy w grupy B - produkty pełnoziarniste, mięso. Eliminacji podlega duża ilość produktów sojowych oraz nadmierne ilości roślin krzyżowych (brokuł). Nalezy pamiętać, aby przy spożywaniu leku na czczo śniadanie zjeść najwcześniej pół godziny po zażyciu (optymalnie 1godzina), a w śniadaniu unikać nadmiaru wapnia - mleko, orzechy włoskie, twarogi, sery żółte