?

Czy białe pieczywo naprawdę jest tak niebezpieczne podczas odchudzania?

Niedawno powiedziałam swoim koleżankom, że jestem na diecie. Bardzo zdziwiły się, kiedy dzisiaj na śniadanie przygotowałam sobie kanapkę z białego pieczywa... Dziewczyny powiedziały, że białe pieczywo tylko tuczy i z pewością nie pozbędę się wagi... Czy rzeczywiście białe pieczywo jest wrogiem każdej diety?

2017-08-30 Kategoria: Odchudzanie
dietetyk Iga Wołoszczuk
Dzień dobry. Białe pieczywo jest z mąki oczyszczonej pozbawionej składników odżywczych i błonnika przez co nie daje takiego poczucia sytości jak pieczywo pełnoziarniste. Wysoki indeks glikemiczny sprawia, że poziom cukru w krwi szybko się podnosi i równie szybko spada - co powoduje pojawienie się głodu i spożywania większej ilości kalorii. Dlatego polecane są produkty nieoczyszczone - ciemne makarony, kasze, płatki owsiane.