?

Dieta przy miażdżycy

Witam serdecznie. Od kilku lat zmagam się z miażdżycą. Lekarze leczą mnie farmakologicznie, a ja zapominam o tym. Żona zaproponowała mi bym przeszedl na specjalną dietę. Myślałem nawet o wizycie u dietetyka, ale w mojej okolicy nie ma. Z czego musiałbym zrezygnować, ograniczyć a co dodać do swojej diety by czuć się lepiej.

Anna Wolska 21.08.17 20:04:55
Witam! Miażdżyca jest schorzeniem dotykającym przede wszystkim układ sercowo- naczyniowy, przez co ogranicza dostęp tlenu do serca. Jest to schorzenie silnie skorelowane z prowadzonym stylem życia. Wizyta u dietetyka byłaby na pewno najlepszym wyjściem, jednak są pewne czynniki które można zmodyfikować od razu. Napiszę tutaj dość ogólnikowo, gdyż nie podał Pan zbyt wielu szczegółów o sobie. Przede wszystkim należy rzucić palenie, ograniczyć produkty bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza typu trans, czerwone mięso (zwłaszcza smażone), unormować ciśnienie krwi, znormalizować masę ciała, zmniejszyć ciśnienie (gdy występuje nadciśnienie), wyrównać glikemię (jeśli towarzyszy cukrzyca) oraz sprawdzić, czy nie towarzyszy chorobie obturacyjny bezdech senny. Oczywiście podstawowym krokiem jest zwiększenie aktywności fizycznej. Bez tego ani rusz! Należy (jak już pisałam wcześniej) ograniczyć czerwone mięso (wieprzowina, baranina, wołowina) i przetwory mięsne (sklepowe parówki, kiełbasy), produkty przetworzone, bogate w duże ilości soli (chlorku sodu) i innych substancji konserwujących (należy czytać skład produktów), mocnego alkoholu (dopuszczalne lampka dobrego czerwonego wina), należy spożywać produkty bogate w błonnik (zwłaszcza świeże warzywa, produkty pełnoziarniste, kasze i płatki, owoce, orzechy), dobrej jakości oleje i oliwy (oliwa z oliwek na surowo, olej lniany, rzepakowy), minimum 2 razy w tygodniu tłuste ryby morskie, chudy drób, półtłusty nabiał. Jako napój - woda mineralna. Produkty muszą być dobrej jakości, najlepiej od sprawdzonego dostawcy. Potrawy najlepiej gotowane na parze. Trzymam kciuki!