?

Jaka dieta przy osteoporozie?

Moja mama dopiero skończyła 45 lat, ale podczas jednych z badań okresowych okazało się, że cierpi na osteoporozę. Jest tą systuacją trochę przerażona i mam wrażenie, że nie chce myśleć o zmianie diety, mimo że lekarz powiedział, że to może dużo pomóc. Jakie posiłki mogę dla niej przygotowywać, żeby mogła lepiej poradzić sobie z tą chorobą?

2017-08-07 Kategoria: Choroby dietozależne
Sprostowanie: na zwiększenie ekspresji genu dla wit. D3 wpływa L. Plantarum, proszę wybaczyć pomyłkę. Trzymam kciuki i pozdrawiam!
Witam! W momencie zdiagnozowania osteoporozy koniecznie trzeba odstawić alkohol, zaniechać palenia tytoniu oraz wprowadzić systematyczną aktywność fizyczną (nie musi być o wysokiej intensywności). Posiłki powinny zawierać przede wszystkim duże ilości wapnia (mleko i jego przetwory, niektóre ryby (zwłaszcza ze szkieletem), zielone warzywa, np. jarmuż, migdały i w mniejszym stopniu produkty pełnoziarniste zbożowe), magnez (szeroko rozpowszechniony, zwłaszcza w produktach pełnoziarnistych zbożowych, kakao gorzkim, orzechach oraz nasionach) oraz witaminy D (głównie tłuste ryby morskie oraz synteza skórna). Dobrze by było w tym wypadku suplementować wit. D3 (można z K2MK7) oraz probiotyki, zwłaszcza te zawierające szczepy Lactobacillus Rhamnosus, które wpływają na ekspresję receptora dla wit. D3. Należy uważać na fosfor w nadmiarze, gdyż będzie on blokował wchłanianie wit. D i zwiększał wydalanie wapnia (podkreślam, że w nadmiarze! Stosunek wapnia do fosforu powinien wynosić 1:1,2). Tak naprawdę wszystkie składniki mineralne (fluor, żelazo, cynk, potas, mangan, bor etc.) mają wpływ na nasz układ kostny, więc najlepiej byłoby jednak zabrać mamę do dobrego dietetyka, który ułoży odpowiedni, dobrze zbilansowany jadłospis dla Pani mamy.