?

Najlepsze źródła chromu

Po ostatnich badaniach okresowych dowiedziałem się że mam wysoki poziom tłuszczu oraz cholesterolu we krwi. Wiem że muszę zażywać chrom ale nie nie lubie faszerować się lekami. Chciałbym zastąpić je produktami spożywczymi. Co jest najlepszym źródłem chromu?

Celina Kinicka 15.02.18 20:44:49
Podstawową Pana potrzebą jest modyfikacja swojego jadłospisu a nie suplementacja chromu.

Bardzo proszę o przesłanie mi wyników badań oraz Pana dzienniczka żywieniowego. Tylko w ten sposób będę mogła ułożyć dla Pana odpowiednią dietę - oczywiście jeśli jest Pan zainteresowany.

Pozdrawiam,
Celina Kinicka
dietetyk Anna Boniek
Anna Boniek 29.06.17 23:45:33
Dodam również, że w zaistniałej sytuacji, powinien Pan również rozważyć ewentualną modyfikacje jadłospisu. Na wysoki poziom lipidogramu wpływają min. produkty wysokotłuszczowe, smażenie czy nadmiar spożywania tłuszczów zwierzęcych. Proszę mieć więc na uwadze, że same produkty bogate w chrom nie wystarczą. Polecam włączyć do jadłospisu dużo świeżych warzyw i owoców, chude mięso, orzechy, jaja, mleko i chude produkty mleczne, ryby oraz tłuszcze roślinne w większej części niż zwierzęce. Zazwyczaj stosowaną technika kulinarną powinno być gotowanie w wodzie lub na parze. Zmodyfikowanie nieco stylu życia, włącznie z podjęciem aktywności fizycznej powinno dać upragnione efekty.
dietetyk Anna Boniek
Anna Boniek 29.06.17 23:38:00
Dzień Dobry!

Chrom w istocie ma właściwości zmniejszające poziom cholesterolu w surowicy. Może Pan spróbować włączyć do codziennej diety więcej produktów będących jego źródłem, a są to: drożdże, groszek zielony, wątroba wołowa, mięso, halibut, cebula, kukurydza, jaja, produkty z pełnych ziaren zbóż, otręby, zarodki, a z przypraw- goździki. Po jakimś czasie warto powtórzyć badania i sprawdzić czy poziom cholesterolu zmalał (choć na to może wpłynąć wiele czynników). Jeśli jednak nie będzie poprawy, zachęcam do kontaktu z lekarzem i przedyskutowania suplementacji chromem.