?

Dieta dla seniora-cukrzyka

Mam 83 letnia babcie. Babcia choruje na cukrzyce i jest osobą otyła. Ostatnio się dowiedzieliśmy że babcia ma cukrzyce. Przeraziło mnie to bo babcia ma już swoje lata i cięzko jest ją przypilnować jeśli chodzi o diete, chociaż wykazuje chęci w podjeciu odpowiedniej diety. Na co trzeba zwrócić uwagę przy przygotowywaniu posiłków, co najbardziej podnosi cukier? Co ograniczyć, co wyeliminować, a co dodać do diety.

Kategoria: Cukrzyca
Anna Wolska 11.08.17 22:39:12
Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na indeks glikemiczny. Zaleca się wyeliminowanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym, a bazowanie na produktach o niskim i średnim indeksie glikemicznym (świeże warzywa i owoce (nie wszystkie! Niektóre, zwłaszcza suszone owoce, banany czy winogorona mają wysoki indeks!), produkty pełnoziarniste (pieczywo, kasze, płatki), odpowiedniej jakości oleje i oliwy (które dodatkowo spowalniają wchłanianie węglowodanów), chude mięso, nabiał, kiszonki, produkty mleczne fermentowane). Wyeliminować produkty przetworzone, gotowe dania, słodycze, ciasta, ciasteczka, słone przekąski, gotowe wędliny (słabej jakości), fast-foody i tego typu produkty.