?

Jakie produkty zapewnią pełnowartościowe białko w posiłkach wegańskich i wegetariańskich?

Z miesiąc będę opiekowała się chłopcem, który jest weganem. Chciałam zapytać akie produkty z polskiej kuchni (pieczywo, kasze, ryż, ziemniaki, makaron) należy łączyć, aby zapewnić pełnowartościowe białko w posiłkach wegetariańskich i wegańskich?

dietetyk Dominika Pokrywka
Dominika Pokrywka 26.07.17 21:55:49
Dzień dobry! Produktem, który zawiera najbardziej optymalne pod względem składu białko jest soja i jej przetwory: tofu, mleko sojowe. Diety dziecka nie należy opierać tylko na tych produktach. Dużo białka zawierają również zboża(grubo i drobnoziarniste kasze, ryż, pełnoziarniste pieczywo, pełnoziarniste makarony), należy jednak w posiłkach łączyć z warzywami strączkowymi ( suche nasiona soczewicy, cieciorki, grochu, fasoli) aby zapewnić komplet aminokwasów. Między posiłkami mogą pojawiać się orzechy, które uzupełnią dzienny jadłospis. Proszę uważać na wysoko przetworzone produkty sojowe takie jak kotleciki sojowe, wegańskie parówki, wędliny- często mogą zawierać dużo sztucznych dodatków i mieć niską wartość odżywczą, co jest niekorzystne w diecie dziecka.