?

Dieta bezglutenowa

Mam alergie na gluten i to nie byłby dla mnie jakiś szczególny problem, ale jestem miłośnikiem, a właściwie miłośniczką ciast i różnego rodzaju wypieków. Czym mogę zastąpić zwykłą mąką pszeniczną, aby moje ciasta były smaczne, bym mogła je jeść i bym mogła częstować swoich najbliższych

2017-07-25 Kategoria: Choroby dietozależne
dietetyk Dominika Pokrywka
Dzień dobry! Upieczenie ciasta bezglutenowego, które będzie posiadało takie same właściwości co ciasto z glutenem jest praktycznie niemożliwe, ponieważ to właśnie gluten odpowiada za pożądaną w ciastach puszystość i porowatość. Nie oznacza to jednak, że nie da się przygotować pysznego wypieku wykonanego z produktów bezglutenowych. Dostępnych jest wiele mąk bezglutenowych które nadają się do wypieków: mąka ryżowa, gryczana, z amarantusa, mąki z orzechów, a najlepsze efekty można osiągnąć przez łączenie tych mąk z niewielkim dodatkiem mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej. Moimi bezglutenowymi ulubieńcami są: Brownie z kaszy jaglanej i ciasto marchewkowe na bazie mąki ryżowej. Pozdrawiam serdecznie