?

Co jeść przy przepuklinie rozworu przełykowego przepony?

Mam 29 lat. Po badaniach gastroskopii okazało się, ze mam przepuklinę rozworu przełykowego. Nie mam większych dolegliwości, oprócz delikatnych zgag, bardziej odczuwam tę dolegliwość przy sytuacjach stresujących. Nie dostałam żadnych leków tylko ulotkę, jak z tym żyć. Okazało się, że nie mogę właściwie nic jeść - typu wędliny sery, produkty smażone. Czy muszę przestrzegać tej rozpiski rygorystycznie i odstawić wszystkie produkty, które na co dzień spożywałam, czy po prostu zmniejszyć ilość smażonego, zastosować jakieś zamienniki itp?

dietetyk Dominika Pokrywka
Dominika Pokrywka 26.07.17 21:35:38
Dzień dobry! Przepuklina rozworu przełykowego przepony jest jedną z przyczyn choroby refluksowej- objawia się ona zarzucaniem treści żołądkowej do przełyku, co może wpłynąć na jakość życia i powodować poważniejsze powikłania. Jeżeli na ten moment nie stwierdzono u Pani choroby refluksowej, to powinna Pani przestrzegać otrzymanych zaleceń w celu uniknięcia jej rozwoju. Oprócz specyficznych wykluczeń (wymienione przez Panią produkty), warto spożywać mniejsze objętościowo posiłki, a częściej oraz unikać kładzenia się, pochylania po posiłku. Nie znam dokładnie otrzymanych przez Panią zaleceń dietetycznych, ale podejrzewam, że jest wiele produktów (zamienników), które może Pani spożywać. Może Pani naturalne jeść m.in. twarogi, twarożki, jaja, gotowaną pierś drobiową, pieczywo pszenne, drobne kasze i ryż, chude mięsa i ryby, delikatne warzywa (marchew, dynia, kabaczek), owoce dojrzałe i obrane ze skórki. Smażenie powinno być wykluczone, a co najmniej ograniczone do minimum i zastąpione gotowaniem na parze, wodzie, duszone bez obsmażania.