?

W jakie produkty wzbogacić dietę w czasie ciąży?

Niedawno dowiedziałam się, że jestem w 2 miesiącu ciąży. Do tej pory nie jadłam niezdrowo, ale też nie zastanawiałam się bardziej nad tym, co jem. Teraz chciałabym wzbogacić dietę o to, co mojemu dziecku w tym czasie będzie najpotrzebniejsze. Na jakie produkty powinnam zwrócić szczególną uwagę?

Kategoria: Ciąża
Hanna Płuszka 14.07.17 22:22:58
Dzień dobry,
ciąża to szczególnie ważny czas w życiu przyszłej mamy. Poprzez właściwe, bogate w niezbędne składniki posiłki można zapewnić maleństwu właściwy rozwój i wzrost. Kluczem powodzenia jest różnorodność składników potraw , uzupełnianie diety suplementacją kwasem foliowym lub kompleksem witamin dedykowanych kobietom ciężarnym. W tym czasie wzrasta również zapotrzebowanie na żelazo. O suplementacji powinien zdecydować lekarz rodzinny lub ginekolog.
Zachęcam do skorzystania ze zbilansowanego dla kobiety ciężarnej planu dietetycznego, przygotowanego w sposób profesjonalny i bezpieczny dla dziecka i mamy :)

Pozdrawiam serdecznie,
Dr Hanna Płuszka
Poradnia Dietetyczna Libra Hanna Płuszka
e-mail: pluszkah@gmail.com
Agnieszka Pamulanka 13.07.17 00:39:31
W trakcie ciąży warto wdrożyć racjonalny model zdrowego żywienia - wybierać produkty naturalne, jak najmniej przetworzone, węglowodany złożone
( zboża z pełnego przemiału, grube kasze), białko pochodzenia zarówno zwierzęcego (lepiej sięgać po mięso drobiowe, tłustą morską rybę (najlepiej pstrąga gdyż słynny łosoś często jest zanieczyszczony rtęcią), nabiał (również źródło wapnia), jaja) jak i roślinnego. Tłuszcze zwierzęce lepiej zamienić na roślinne (oleje na surowo: rzepakowy nierafinowany, lniany, oliwa z oliwek) oraz warzywa i owoce na surowo.
Ważne jest dostarczanie kwasu foliowego, kwasów Omega3 (z pożywienia i suplementacji)oraz kluczowych mikroskładników jak wapń, żelazo oraz antyoksydanty. Suplementację zawsze należy skonsultować z lekarzem prowadzącym lub dietetykiem.
Agnieszka Pamulanka 13.07.17 00:39:31
W trakcie ciąży warto wdrożyć racjonalny model zdrowego żywienia - wybierać produkty naturalne, jak najmniej przetworzone, węglowodany złożone
( zboża z pełnego przemiału, grube kasze), białko pochodzenia zarówno zwierzęcego (lepiej sięgać po mięso drobiowe, tłustą morską rybę (najlepiej pstrąga gdyż słynny łosoś często jest zanieczyszczony rtęcią), nabiał (również źródło wapnia), jaja) jak i roślinnego. Tłuszcze zwierzęce lepiej zamienić na roślinne (oleje na surowo: rzepakowy nierafinowany, lniany, oliwa z oliwek) oraz warzywa i owoce na surowo.
Ważne jest dostarczanie kwasu foliowego, kwasów Omega3 (z pożywienia i suplementacji)oraz kluczowych mikroskładników jak wapń, żelazo oraz antyoksydanty. Suplementację zawsze należy skonsultować z lekarzem prowadzącym lub dietetykiem.