?

Pomoc przy biegunce

Ostatnio miewam bardzo nieprzyjemną dolegliwość mianowicie biegunkę farmentacyjną. Nie umiem sobie z tym poradzić. Jaką dietę mogę zastosować w biegunce fermentacyjnej?

2017-06-08 Kategoria: Choroby dietozależne
dietetyk Iga Wołoszczuk
Dzień dobry. Biegunka może pojawić się w przypadku nietolerancji węglowodanów, gdy niestrawione resztki sacharydów ulegają fermentacji przez bakterie jelitowe w przewodzie pokarmowym. Pomocna może okazać się dieta low FODMAP - dieta o obniżonej zawartości oligo-, di-, monosacharydów oraz polioli. Polega ona na produktach wykluczających m.in. fruktozę (miód, owoce, produkty przetworzone z dodatkiwm syropu glukozowo-fruktozowego), laktozę (cukeir mleczny), fruktoligosacharydy (czosnek, cebula, pszenica), galaktosacharydy (rośliny strączkowe), poliole (słodziki, owoce). Przez okres 2-6 tygodni stosuje się dietę eliminującą FODMAP, a następnie wprowadza nowe produkty jednocześnie obserwując reakcje organizmu oraz ustala indywidualna tolerancję. W celu prewencji niedoborów żywieniowych zaleca się opiekę specjalisty w doborze odpowiednich produktów żywieniowych.