?

Dieta przy biegunce

Jestem po resekcji żołądka dodatkowo mam problemy z trzustką i bardzo często cierpię na biegunki gnilne. Jaką dietę mogę zastosować przy tego typu biegunce ?

2017-06-08 Kategoria: Choroby dietozależne
dietetyk Eliza Voss
Suplementacja węgla aktywowanego z łupin kokosa najlepiej. polecam poczytać w tym temacie. Po dwóch dniach wszystko przechodzi. osobiście wypróbowana metoda przeze mnie i kilku moich pacjentów.
Witam,

należy zastosować dietę lekkostrawną z ograniczeniem podaży tłuszczu oraz wykluczyć z jadłospisu produkty powodujące przyśpieszenie perystaltyki jelit. W diecie zaleca się pieczywo pszenne, jasne, chrupkie, grzanki (bez tłuszczu), kasze ugotowane do miękkości: manna, kukurydziana, „krakowska”, kuskus, jaglana, bulgur, jęczmienna perłowa, ryż biały, drobne makarony pszenne (nitki), płatki: ryżowe, kukurydziane, płatki zbożowe błyskawiczne bez cukru, chude mięso, chudy nabiał i łagodne przyprawy. Należy ograniczyć pieczywo z ziarnami, razowe, otrębowe, graham, grube kasze: pęczak, gryczana, makarony z mąki razowej, ryż brązowy, płatki śniadaniowe słodzone (z czekoladą, karmelem, miodem itp.), musli, grube płatki zbożowe (owsiane „górskie”), tłuste mięso, tłusty nabiał, produkty smażone, warzywa kapustne i strączkowe, ostre przyprawy.

Zapraszam na konsultację
Karolina Bednarowicz
Centrum Dietetyczne Naturhouse Koło
ul. Sienkiewicza 8
62-600 Koło
tel. 883 281 884
e-mail: kolo.sienkiewicza@naturhouse-polska.com
https://rezerwacje.naturhouse-polska.pl/index.php/?lokalizacja=kolo.sienkiewicza
Witam serdecznie,
Gnilne biegunki towarzyszą najczęściej chorobom trzustki. Dieta w przewlekłym zapaleniu trzustki (jeśli towarzyszy utrata masy ciała) powinna być wysokokaloryczna z ograniczeniem podaży tłuszczy - 60 - 80 g / dobę. Powinno się spożywać 5 - 6 posiłków dziennie o równej kaloryczności. Potrawy bogate w tłuszcze nasilają biegunkę tłuszczową (o charakterystycznym gnilnym zapachu). Dieta jest bardzo ważna. Powinna być lekkostrawna (produkty pszenne, sucharki, drobne kasze, budynie, chude mięsa, niskotłuszczowe produkty mleczne, itp.), wyeliminować należy produkty pełnoziarniste, tłuste mięsa, sery, tłuste rosoły itp.
Zachęcam do kontaktu osobistego.
Pozdrawiam,
mgr Agnieszka Blumczyńska
Dietetyk kliniczny
https://madrezywienie.pl/
Witam serdecznie,

Głównie należy zadbać o to żeby w jadłopisie nie znajdowały się produkty przyspieszające i pobudzające pracę jelit (m.in. kawa, zielona herbata), bogate w błonnik (m.in.produkty pełnoziarniste). W diecie powinny znaleźć się produkty o działaniu "ściągającym". Zapraszam do kontaktu, po szczegółowym wywiadzie żywieniowym będę mogła udzelić konktetnych informacji nt. diety oraz produktów.

Pozdrawiam
Karolina Bartczak
Witam. Przy biegunce przede wszystkim trzeba zadbać o nawodnienie organizmu. Przez 1- 2 biegunki pijemy tylko płyny. Następnie stosujemy dietę lekkostrawną węglowodanową z ograniczeniem cukru i białka. Po zakończeniu biegunki należy stopniowo zwiększać białko. Zapraszam na konsultację również on line Katarzyna Surowiec psychodietetyk , dietetyk Fabryka Zdrowych Nawyków