?

Dieta przy alergii wziewnej

Po ostatnich badaniach wykryto u nie alergię wziewną, min. na pyłki traw, bylicy, brzozy czy grzyby. Koleżanki z pracy powiedziały mi że powinnam zacząć stosować dietę przy moich schorzeniu bo są produkty spożywcze które mogą wzmagać moją chorobę np. seler albo brzoskwinie. Jaką dietę na alergię mam zacząć stosować, bądź czego uniakć by złagodzić moje objawy i zapobiec ich wystąpieniu.

2017-07-03 Kategoria: Alergie
dietetyk Anna Boniek
Dzień Dobry!

Przy podanych przez Panią alerganach, może dochodzić do następujących alergii krzyżowych:
- bylica reaguje z: ogórkiem, marchewką (surową), anyżem i curry;
- pyłki traw reagują z: owocami pestkowymi (jabłko, gruszka), kiwi, melonem, surowym pomidorem, mąką(żyto, pszenica, owies);
- pyłki brzozy reagują z: również owocami pestkowymi jak jabłka czy gruszki, kiwi, surową marchewką, selerem, pomidorem, curry

Raczej bardzo rzadko, ale nadal mogą również alergizować krzyżowo takie produkty jak brzoskwinie, śliwki, mango, pomarańcza, koper, papryka, , pieprz, kminek, kolendra, orzechy ziemne.

Wypisane przeze mnie produkty to te, które często wchodzą w reakcję krzyżową z tymi, na które jest Pani uczulona( i jak widać kilak z nich się pokrywa), co znaczy, że one także mogą powodować u Pani reakcję alergiczną. Proszę stosować racjonalną dietę, ale mieć na uwadze wspomniane produkty, a jeśli zaobserwuje Pani u siebie reakcję po spożyciu któregoś z nich, dla bezpieczeństwa wyeliminowałabym go z jadłospisu lub bardzo mocno ograniczyła.
Powodzenia!