?

Dieta przy łuszczycy

Cierpię na łuszczycę. Mam dosyć przyjmowania sterdydów oraz tej złuszczającej sie skóry. Zastanawiam sie jaka diete moge stosowac przy moim schorzeniu. Jakie produkty są wskazane i z jakich produktów mogę unikać, by sobie trochę ulżyć.

Agnieszka Pamulanka 02.07.17 17:03:10
W literaturze naukowej można spotkać kilka nurtów prowadzenia pacjentów z łuszczycą. Jednym z nich jest wdrożenie diety wegetariańskiej lub semiwegetariańskiej ( z dodatkiem mięsa drobiowego ), w niektórych badaniach wykazano również pozytywne skutki dietoterapii przy stosowaniu diety wegańskiej ( ze znacznych lub całkowitym ograniczeniem produktów odzwierzęcych). Drugą ścieżką postępowania była eliminacja produktów drażniących system immunologiczny jak np. białka pszenicy czy żywność zawierająca laktozę. Jednak w tym przypadku byłabym ostrożna i nie eliminowała glutenu czy laktozy jeśli nie skłania ku temu szczegółowa diagnostyka. To co jest pewne to fakt, że warto włączyć do codziennej diety produkty fermentowane jak kefiry i kiszonki (np. ogórki, kapusta) Należy uwzględnić w planie żywieniowym również dawkę kwasów Omega-3 zawartych w tłustych rybach morskich. Kolejny ważny składnik w Pani diecie powinny stanowić produkty bogate w antyoksydanty - m.in. owoce bogate w witaminy (zwłaszcza witaminę C) oraz warzywa (w szczególności zielone liściaste). Polecam również wsparcie jelitowe w postaci probiotyków - proszę pamietać, że łuszczyca jest jedną z form chorób autoimmunologicznych, których etiologii coraz częściej naukowcy dopatrują się w stanie jelit.