?

Dieta dla osoby chorej na miazdzyce

Moj ojciec ma juz swoje lata , zmaga sie z chorobą od strony ukladu krązenia, mianowicie miażdżyca, a do lekarza jest go trudno zaciągnąc. Razem z żoną podejrzewamy ze to może mieć związek z jego złą dietą. Zawsze lubił jeść duzo i tłusto. Warzyw i owoców nie je, bo uważa że nie jest królikiem. Dodatkowo jest nałogowym paleczem i nie uprawia żadnego sportu. Na co w takim wypadku musimy zwrocic uwagę przy przygotowywaniu posiłkow

2017-06-30 Kategoria: Choroby dietozależne
Dzień dobry!
Przede wszystkim Pana tata powinien zrozumieć, że sprawa jest poważna – chodzi o jego życie! Dietoterapia w chorobie jaką jest miażdżyca opiera się przede wszystkim na zmniejszeniu w diecie ilości tłuszczów zwierzęcych (nasyconych) na rzecz tłuszczów roślinnych (nienasyconych), a także ograniczeniu podaży cholesterolu. Należy więc wyeliminować z jadłospisu tłuste mięsa, masło oraz ograniczyć ilość spożywanych jaj. Produkty, które powinny być wybierane to: chude mięso (np. drób), ryby, chudy nabiał (np. ser twarogowy chudy, niskoprocentowe mleko), oleje roślinne, nasiona (np. słonecznik, dynia, len, sezam), awokado oraz orzechy. Proszę pamiętać również o unikaniu dodatku soli. Pośród produktów zbożowych wybierane powinny być produkty pełnoziarniste, które bogate są w błonnik – gruboziarniste kasze, brązowy ryż i makaron pełnoziarnisty oraz pieczywo z mąki z pełnego przemiału. Ponadto warto przekonać tatę do spożywania dużej ilości warzyw oraz wprowadzenia aktywności fizycznej. Bardzo ważnym krokiem jest także rzucenie palenia. Jeśli dodatkowo Pana ojciec ma nadwagę, powinien zastosować dietę redukcyjną. Posiłki należy przygotowywać na parze, gotować w wodzie lub piec w piekarniku, natomiast unikać smażenia, zwłaszcza w głębokim tłuszczu.

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
 
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
 
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 698 418 306

Warto również przeczytać:
Serce masz tylko jedno! Dieta dla serca!
http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/serce-masz-tylko-jedno-dieta-dla-serca.html?c=9
Czyli chciałby nie zmieniać swoich nawyków a zmienić swoje zdrowie?
Dogłębne omówienie tego przypadku jest możliwe tylko po zapoznaniu się z dzienniczkiem żywieniowym pacjenta, z wynikami jego badań oraz po przeprowadzeniu wywiadu dietetycznego.
Dlatego zapraszam na wizytę stacjonarna lub online.
Jego zdrowie w jego rękach: musi rzucić palenie, musi zacząć jeść warzywa, musi chodzić dziennie co najmniej 0,5 h. Wszystkie inne zalecenia są drugorzędne. Pozdrawiam
dietetyk Katarzyna Rucińska
Produkty wskazane: warzywa i owoce (źródło przeciwutleniaczy), chude mięso, chudy nabiał, oleje roślinne (fitosterole) , orzechy, nasina roślin strączkowe, produkty zbożowe pełnoziarniste, awokado, oliwki, tłuste ryby, suszone owoce. Produkty przeciwwskazane: tłuste produkty pochodzenia zwierzęcego, słodycze, cukier, miód (w większych ilościach), wysokosłodzone dżemy, sól, alkohol, smalec, majonez, tłuszcze piekarnicze, zabielacze do kawy, tłuste sosy, śmietana, ryby wędzone i smażone, białe pieczywo. Zalecane techniki kulinarne: gotowanie na wodzie, na parze, pod ciśnieniem,duszenie, pieczenie w folii. Przeciwwskazane techniki kulinarne: smażenie, duszenie z dodatkiem tłuszczu, nie zaleca się stosowania zasmażek do podprawiania potraw.
Dobrą dietą przy schorzeniach miażdżycowych jest dieta śródziemnomorska.
dietetyk Dominika Pokrywka
Dzień dobry! Nawyki takie jak wysokokaloryczna, tłusta dieta, niespożywanie warzyw i owoców, brak ruchu i palenie tytoniu są jednymi z głównych przyczyn rozwoju miażdżycy. W dietetycznym leczeniu tego schorzenia zaleca się przede wszystkim:
1. Ograniczenie mięsa czerwonego (wieprzowina i wołowina) oraz tłuszczów zwierzęcych (smalec, masło, boczek) na rzecz chudego mięsa (kurczak, indyk, królik) i ryb (szczególnie warto spożywać tłuste ryby morskie, ponieważ są źródłem kwasów omega-3, które są korzystne w terapii miażdżycy) oraz olejów roślinnych (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, lniany)
2. Zwiększenie spożycia błonnika poprzez wprowadzenie do diety warzyw, owoców i produktów zbożowych z pełnego przemiału.
3. Należy ograniczyć spożycie cukrów prostych: słodyczy, ciast, ciasteczek, słodkich napojów i produktów wysokoprzetworzonych.
4. Nie należy smażyć w głębokim tłuszczu i na patelni, zalecane metody obróbki termicznej to gotowanie, gotowanie na parze, duszenie, pieczenie bez dodatku tłuszczu.
5. Można wprowadzić ruch o intensywności dostosowanej do możliwości.
Wprowadzenie wszystkich tych zmian na raz może być trudne i zniechęcające- lepiej wprowadzać je stopniowo i powoli, dążąc do zmiany nawyków. Powinni Państwo wytłumaczyć tacie, że problemy zdrowotne są w dużym stopniu spowodowane nieprawidłową dietą.