?

Czy są jakieś produkty, których nie powinna jeść kobieta w ciąży?

Niedawno dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Do tej pory nie przywiązywałam większej wagi do tego, co i jak jem. Jednak w obecnej sytuacji, chcę zmienić moje przyzwyczajenia żywieniowe, dlatego chciałam się dowiedzieć, czy są jakieś produkty, których powinnam unikać będąc w ciąży?

2017-06-28 Kategoria: Ciąża
Ze względu na ryzyko zarażenia toksoplazmozą, listeriozą lub innymi groźnymi dla rozwoju płodu bakteriami i pasożytami należy zrezygnować w ciąży ze spożywania niepasteryzowanego mleka i jego przetworów (sery dojrzewające, pleśniowe), surowego mięsa (tatar, krwiste steki), surowych ryb (sushi) i owoców morza, surowych jaj, wątróbki. Polecam również wyeliminować z diety orzeszki ziemne ze względu na możliwą obecność aflatoksyn. Prócz tego może Pani spożywać pełną gamę produktów, najlepiej oczywiście kierować się podstawowym modelem zdrowego żywienia - produkty pełnoziarniste, kasze, chude mięso, tłuste ryby ( proszę jednak uważać na zawartą często w rybach rtęć), oleje roślinne oraz dużą ilość surowych warzyw i owoców :)