?

Dieta bezglutenowa a cera trądzikowa.

Mam 27 lat i nie mogę pozbyć się trądziku. Ograniczyłem słodycze, nie przesadzam z alkoholem, ale wciąż efekty są słabe. Ostatnio słyszałem, że na cerę trądzikową dobre jest stosowanie diety bezglutenowej. Czy to prawda?

2017-06-28 Kategoria: Choroby dietozależne
dietetyk Dominika Pokrywka
Dzień dobry! Choroby skóry, takie jak trądzik, mogą być objawami chorób jelit, takich jak celiakia czy zespół jelita drażliwego. W takich przypadkach stosowanie diety bezglutenowej może przynieść poprawę. Jednak przed wprowadzeniem takiej eliminacji należałoby sprawdzić, problemy jelitowe są źródłem trądziku- potrzebna jest diagnostyka w konsultacji z lekarzem. Trądzik u dorosłej kobiety może być objawem zaburzeń hormonalnych. W diecie osoby z takimi problemami skórnymi powinny pojawić się produkty bogate w cynk: produkty z pełnego ziarna zbóż, wołowina, drób, jaja. Nie są zalecane produkty przetworzone, fast- foody, słodycze, czekolady, słodkie napoje. Ograniczyć należy spożycie kawy, ponieważ kofeina może negatywnie wpływać na wchłanianie cynku.