?

Czy dieta bez pszenicy sprzyja odchudzaniu?

Okazało się, że jestem uczulona na produkty pszeniczne, więc muszę przejść na dietę, która wyklucza pszenicę. Co mogę jeść na takiej diecie? I czy sprzyja ona odchudzaniu?

2017-06-28 Kategoria: Alergie
W przypadku zdiagnozowanej alergii na pszenicę należy wyeliminować produkty zawierające ją naturalnie lub w postaci dodatku.
Produkty, zawierające pszenicę to: biała i pełnoziarnista mąka pszenna, mąka graham (i żywność z nich wytworzona jak pieczywo, makarony, sucharki, herbatniki, biszkopty, ciasteczka, muffiny, ciasto francuskie, słodkie płatki śniadaniowe, produkty garmażeryjne jak kopytka, knedle, kluski itp.) zarodki pszenne, błonnik pszenny, słód, makaron z pszenicy durum, makaron z semoliny, kasza bulgur,
Produkty, które mogą zawierać pszenicę: sztuczne barwniki, naturalne barwniki, maltodekstryna, dekstryna, karmel amoniakalno – siarczynowy (E150d), glutaminian sodu, sos sojowy, surimi, sos Shoyu, sos Tamari, sos Teriyaki.
Jeśli dieta będzie prowadzona prawidłowo, będzie dopasowana indywidualnie do Pani parametrów zdrowotnych, będzie uwzględniać prawidłową podaż makro-, mikroskładników, błonnika oraz nawodnienie to będzie sprzyjać redukcji masy ciała :) Nie ma powodów, by dietę wykluczającą pszenicę utożsamiać z dietą redukcyjną , gdyż by następowała prawidłowa utrata tkanki tłuszczowej potrzebne jest spełnienie więcej niż jednego czynnika, jak w tym przypadku eliminacja jednego ze zbóż :)