?

Smażenie na oliwie z oliwek

Od dawna w moim domu nie stosuje się oleju, tylko oliwę z oliwek, ze względu na jej właściwości. Jednak ostatnio usłyszałam, że nie powinno się na niej smażyć. Czy to prawda? Czy smażenie na oliwie z oliwek szkodzi zdrowiu?

Kategoria: Odchudzanie
dietetyk Anna Suchodolska
Anna Suchodolska 04.10.17 12:18:16
Dzień dobry, według najnowszych badań naukowych na oliwie z oliwek jak najbardziej można smażyć, ponieważ ma ona odpowiednio wysoką temperaturę dymienia.

Pozdrawiam, Anna Suchodolska
Aleksandra Dyduch 04.10.17 09:38:43
Dzień dobry. Oliwa z oliwek nadaje się bardziej do stosowania na zimno, np. do sałatek, do chleba itp., natomiast jeśli stosuje ją Pani w nadmiarze, zarówno na zimno, jak i do smażenia, prawdopodobnie w diecie jest zła proporcja kwasów omega 3 (przeciwzapalnych) do omega 6 (prozapalnych), która w polskim społeczeństwie i tak jest bardzo zaburzona. Najlepsze proporcje wcześniej podanych kwasów tłuszczowych ma olej rzepakowy, dlatego do smażenia dobrze jest używać właśnie tego oleju (oczywiście dobrej jakości).

Pozdrawiam,
Aleksandra Dyduch
Katarzyna Kurcewicz 03.10.17 03:01:01
oliwa ma niską temperaturę dymienia i nie powinno się ją stosować zbyt często do smażenia, a najlepiej wcale. Do smażenia olej rzepakowy lub ryżowy.
Monika Frank 24.07.17 13:56:08
Dzień dobry!
W porównaniu do słonecznikowego, który jest bardzo często stosowany w polskich kuchniach oliwa jest dużo lepszym rozwiązaniem. Dzieje się tak dlatego, że składa się ona w dużej mierze z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są bardziej odporne na obróbkę termiczną, niż wielonienasycone. Najnowsze badania pokazują, ze smażenie na oliwie jest bezpieczne. Oczywiście najlepiej na małej ilości tłuszczu i w dość krótkim czasie. Dobrej jakości oliwa może być z powodzeniem stosowana do smażenia. Jednak warto ją również stosować na zimno, do sałatek. Jej ewentualna szkodliwość odnotowywana jest w temperaturach, których nie osiągamy podczas smażenia w warunkach domowych, mogą wtedy powstać takie związki jak akroleina. Jest ona uznawana za substancję rakotwórczą.

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
 
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
 
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 698 418 306

Warto również przeczytać:
Dlaczego smażenie jest niezdrowe
http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/dlaczego-smazenie-jest-niezdrowe.html?c=9
Karolina Bednarowicz 18.07.17 11:48:39
W składzie oliwy z oliwek przeważają jednonienasycone kwasy tłuszczowe odporne na wysoką temperaturę, dlatego jest to tłuszcz, który można stosować do smażenia.
Zalecam jednak używanie tylko minimalnych ilości oliwy do przygotowania potraw (patelnia cienko posmarowana tłuszczem) lub wprowadzenie smażenia beztłuszczowego.

Zapraszam na konsultację:
Centrum Dietetyczne Naturhouse Koło
ul. Sienkiewicza 8
tel. 883 281 884
https://rezerwacje.naturhouse-polska.pl/index.php/?lokalizacja=kolo.sienkiewicza

Pozdrawiam
Karolina Bednarowicz
Agnieszka Pamulanka 16.07.17 21:03:40
Generalnie nie powinno się propagować ani polecać samego procesu smażenia :) Jeśli już - lekkie podsmażanie, duszenie z dodatkiem tłuszczu :) Wyższy punkt dymienia ma np. smalec gęsi, masło klarowane.
Celina Kinicka 15.07.17 20:30:35
Oliwa z oliwek oprócz wysokiej temperatury dymienia w swoim składzie zawiera w największych ilościach jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które są odporne na działanie wysokich temperatur. Także spokojnie nadaje się do smażenia.
dietetyk Anita Ciemiecka
Anita Ciemiecka 15.07.17 09:52:41
Punkt dymienia oliwy z oliwek extra virgin (czyli takiej z pierwszego tłoczenia) wynosi 207 stopni Celsjusza. Zatem temteratura ta przekracza temperaturę potrzebną do smażenia w warunkach domowych. Ponadto, oliwa z oliwek extra virgin zawiera kwas oleinowy i wiele przeciwutleniaczy, które chronią ją przed uszkodzeniami związanymi z wysokimi teperaturami. Reasumując, dobra jakościowo oliwa z oliwek może być wykorzystywana do procesu smażenia, niemniej zalecam jak najrzadziej korzystać z tej metody obrobki termicznej.