?
Smażenie na oliwie z oliwek
Od dawna w moim domu nie stosuje się oleju, tylko oliwę z oliwek, ze względu na jej właściwości. Jednak ostatnio usłyszałam, że nie powinno się na niej smażyć. Czy to prawda? Czy smażenie na oliwie z oliwek szkodzi zdrowiu?
06-09-19 15:39
Dietetyk
Milena Kryś
06-09-19 15:39
Oliwa z oliwek ma wysoką tem. dymienia, a także zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, więc jak najbardziej można na niej smażyć. Ważne, żeby do smażenia wybierać rafinowaną oliwę z oliwek, proponuje także smażenie na oleju rzepakowym.
Pozdrawiam
https://www.facebook.com/tastydietbym/
Pozdrawiam
https://www.facebook.com/tastydietbym/

26-04-18 16:24
Dietetyk
Eliza Voss
26-04-18 16:24
Smażenie nie zaszkodzi, ale oliwa straci wtedy sporo właściwości... zalezy jak dlugo chcesz smazyc?

04-10-17 12:18
Dietetyk
Anna Suchodolska
04-10-17 12:18
Dzień dobry, według najnowszych badań naukowych na oliwie z oliwek jak najbardziej można smażyć, ponieważ ma ona odpowiednio wysoką temperaturę dymienia.
Pozdrawiam, Anna Suchodolska
Pozdrawiam, Anna Suchodolska
04-10-17 09:38
Dietetyk
Aleksandra Dyduch
04-10-17 09:38
Dzień dobry. Oliwa z oliwek nadaje się bardziej do stosowania na zimno, np. do sałatek, do chleba itp., natomiast jeśli stosuje ją Pani w nadmiarze, zarówno na zimno, jak i do smażenia, prawdopodobnie w diecie jest zła proporcja kwasów omega 3 (przeciwzapalnych) do omega 6 (prozapalnych), która w polskim społeczeństwie i tak jest bardzo zaburzona. Najlepsze proporcje wcześniej podanych kwasów tłuszczowych ma olej rzepakowy, dlatego do smażenia dobrze jest używać właśnie tego oleju (oczywiście dobrej jakości).
Pozdrawiam,
Aleksandra Dyduch
Pozdrawiam,
Aleksandra Dyduch
03-10-17 03:01
Dietetyk ogólny
Katarzyna Kurcewicz
03-10-17 03:01
oliwa ma niską temperaturę dymienia i nie powinno się ją stosować zbyt często do smażenia, a najlepiej wcale. Do smażenia olej rzepakowy lub ryżowy.
24-07-17 13:56
Dietetyk
Monika Frank
24-07-17 13:56
Dzień dobry!
W porównaniu do słonecznikowego, który jest bardzo często stosowany w polskich kuchniach oliwa jest dużo lepszym rozwiązaniem. Dzieje się tak dlatego, że składa się ona w dużej mierze z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są bardziej odporne na obróbkę termiczną, niż wielonienasycone. Najnowsze badania pokazują, ze smażenie na oliwie jest bezpieczne. Oczywiście najlepiej na małej ilości tłuszczu i w dość krótkim czasie. Dobrej jakości oliwa może być z powodzeniem stosowana do smażenia. Jednak warto ją również stosować na zimno, do sałatek. Jej ewentualna szkodliwość odnotowywana jest w temperaturach, których nie osiągamy podczas smażenia w warunkach domowych, mogą wtedy powstać takie związki jak akroleina. Jest ona uznawana za substancję rakotwórczą.
Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 698 418 306
Warto również przeczytać:
Dlaczego smażenie jest niezdrowe
http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/dlaczego-smazenie-jest-niezdrowe.html?c=9
W porównaniu do słonecznikowego, który jest bardzo często stosowany w polskich kuchniach oliwa jest dużo lepszym rozwiązaniem. Dzieje się tak dlatego, że składa się ona w dużej mierze z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są bardziej odporne na obróbkę termiczną, niż wielonienasycone. Najnowsze badania pokazują, ze smażenie na oliwie jest bezpieczne. Oczywiście najlepiej na małej ilości tłuszczu i w dość krótkim czasie. Dobrej jakości oliwa może być z powodzeniem stosowana do smażenia. Jednak warto ją również stosować na zimno, do sałatek. Jej ewentualna szkodliwość odnotowywana jest w temperaturach, których nie osiągamy podczas smażenia w warunkach domowych, mogą wtedy powstać takie związki jak akroleina. Jest ona uznawana za substancję rakotwórczą.
Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 698 418 306
Warto również przeczytać:
Dlaczego smażenie jest niezdrowe
http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/dlaczego-smazenie-jest-niezdrowe.html?c=9
18-07-17 11:48
Dietetyk
Karolina Bednarowicz
18-07-17 11:48
W składzie oliwy z oliwek przeważają jednonienasycone kwasy tłuszczowe odporne na wysoką temperaturę, dlatego jest to tłuszcz, który można stosować do smażenia.
Zalecam jednak używanie tylko minimalnych ilości oliwy do przygotowania potraw (patelnia cienko posmarowana tłuszczem) lub wprowadzenie smażenia beztłuszczowego.
Zapraszam na konsultację:
Centrum Dietetyczne Naturhouse Koło
ul. Sienkiewicza 8
tel. 883 281 884
https://rezerwacje.naturhouse-polska.pl/index.php/?lokalizacja=kolo.sienkiewicza
Pozdrawiam
Karolina Bednarowicz
Zalecam jednak używanie tylko minimalnych ilości oliwy do przygotowania potraw (patelnia cienko posmarowana tłuszczem) lub wprowadzenie smażenia beztłuszczowego.
Zapraszam na konsultację:
Centrum Dietetyczne Naturhouse Koło
ul. Sienkiewicza 8
tel. 883 281 884
https://rezerwacje.naturhouse-polska.pl/index.php/?lokalizacja=kolo.sienkiewicza
Pozdrawiam
Karolina Bednarowicz
16-07-17 21:03
Dietetyk
Agnieszka Pamulanka
16-07-17 21:03
Generalnie nie powinno się propagować ani polecać samego procesu smażenia :) Jeśli już - lekkie podsmażanie, duszenie z dodatkiem tłuszczu :) Wyższy punkt dymienia ma np. smalec gęsi, masło klarowane.
15-07-17 20:30
Dietetyk
Celina Całka-Kinicka
15-07-17 20:30
Oliwa z oliwek oprócz wysokiej temperatury dymienia w swoim składzie zawiera w największych ilościach jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które są odporne na działanie wysokich temperatur. Także spokojnie nadaje się do smażenia.

15-07-17 09:52
Dietetyk
Anita Ciemiecka
15-07-17 09:52
Punkt dymienia oliwy z oliwek extra virgin (czyli takiej z pierwszego tłoczenia) wynosi 207 stopni Celsjusza. Zatem temteratura ta przekracza temperaturę potrzebną do smażenia w warunkach domowych. Ponadto, oliwa z oliwek extra virgin zawiera kwas oleinowy i wiele przeciwutleniaczy, które chronią ją przed uszkodzeniami związanymi z wysokimi teperaturami. Reasumując, dobra jakościowo oliwa z oliwek może być wykorzystywana do procesu smażenia, niemniej zalecam jak najrzadziej korzystać z tej metody obrobki termicznej.