?

Jakie są najlepsze źródła cynku?

Mam 25 lat moja skóra stała się blada i szorstka, dodatkowo na swoich nogach zauważyłam rozstępy. Dowiedziałam się, że może to być spowodowane brakiem cynku. Zatem jakie są najlepsze źródła cynku?

2017-06-12 Kategoria: Choroby dietozależne
Zgadzam się z przedmowczyniami jeżeli chodzi o źródła cynku. Ryby morskie, mięso, podroby i orzechy to ich najlepsze źródła. Jednakże objawy o których pani pisze są niespecyficzne. Bladosc skóry może też świadczyć o anemii (jeżeli występują też inne objawy). Sucha skóra i rozstępy mogą być spowodowane zbyt mała ilością płynów. Warto się przyjrzeć pani żywieniu całościowo ☺️
dietetyk Eliza Voss
pestki dyni ale tylko na wieczór! Cynk przyswajalny jest w pojedynkę i wchłania się tylko wieczorem!
Dodatkowo zwróć też uwagę, ile płynów przyjmujesz w ciągu dnia - objawy, które wypisałaś mogą być także spowodowane odwodnieniem. Staraj się pić ok. 30 - 35 ml/kg m.c.
Na początku należy nadmienić, że zawartość cynku w odniesieniu do produktów roślinnych, zależy przede wszystkim od jego ilości w glebie. Najlepszymi źródłami tego pierwiastka są przede wszystkim owoce morza (ostrygi (!), homary, małże, krewetki), ryby, wątróbka, wołowina oraz jajka (jajka są fantastycznym źródłem większości składników odżywczych). Cynk zawierają też pestki (zwłaszcza dyni), orzechy (ziemne i pekany, brazylijskie) , produkty z pełnego przemiału, soczewica i inne strączki, drożdże oraz mleko i jego przetwory