?

Jakie są najlepsze źródła jodu?

Ostatnio w radio podali informację, że statystycznie co u drugiego Polaka występuje niedobór jodu, a to może prowadzić do chorób tarczycowych. Jakie są w takim razie najlepsze źródła jodu?

Anna Wolska 12.06.17 19:03:17
Jeśli nie występują u Ciebie charakterystyczne objawy niedoboru jodu (m.in. problemy z pracą gruczołu tarczowego) to nie należy obawiać się niedoborów, ze względu na fakt, że sól dostępna w sklepach jest jodowana. Jeśli chce się zwiększyć podaż jodu w diecie to dobrze było by uwzględnić w jadłospisie algi (np. kombu, kelp, arame, wakame) oraz ryby morskie (flądra, dorsz, halibut), owoce morza a także mleko i jego przetwory ( w niektórych warzywach także go znajdziemy). Na pewno ODRADZAM stosowanie płynu Lugola!!!! Jest to terapia nieprzebadana i BARDZO NIEBEZPIECZNA!