?

Kamica szczawianowo- wapniowa

Od kilku lat choruje na kamice szczawianowo- wapniowej Chciałbym się tego bardzo szybko pozbyć najlepiej ograniczyć produkty które mi szkodzą. Jakie są to produkty?

2017-06-08 Kategoria: Choroby dietozależne
dietetyk Anna Boniek
Dzień dobry!

Produkty, które nie są przeciwwskazane przy kamicy szczawianowo- wapniowej to szpinak, szczaw, rabarbar, boćwina, figi suszone, czekolada, kakao, mocna herbata i kawa naturalna, konserwy mięsne ni rybne, kiszonki, koncentraty zup i sosów, ostre przyprawy i przyprawy z glutaminianem sodu. Produkty dozwolone w ograniczonych ilościach to mleko i przetwory mleczne, ziemniaki, marchew, buraki, groch, pomidory, nasiona roślin strączkowych, śliwki, agrest, cukier, mięso i przetwory mięsne, ryby, jaja, zielone warzywa liściaste, kapustne i orzechy. Należy także ograniczyć spożywanie soli kuchennej i produkty bogate wszystkie białko zwierzęce.