?

Jakie są najlepsze źródła żelaza?

Od jakiegoś czasu zauważyłam że bardzo szybko robię się zmęczona, mam bardzo bladą skórę oraz gorsze samopoczucie. Lekarz stwierdził, że to może być anemia i kazał zażywać żelazo. Jakie są najlepsze źródła żelaza poza tabletkami?

Anna Wolska 12.06.17 19:22:19
Przede wszystkim lekarz powinien zalecić wykonanie morfologii i sprawdzić stężenie hemoglobiny oraz MCV, a w dalszej diagnostyce stężenie żelaza oraz ferrytynę. Na tej podstawie można stwierdzić, czy jest to anemia spowodowana niedoborem żelaza czy spowodowana brakiem folianów i B12. Jeśli chodzi o źródła żelaza to najlepsze są pochodzenia zwierzęcego (żelazo hemowe), przede wszystkim podroby: wątroba, nerki i serce, mięso (zwłaszcza wołowina) i jego przetwory (nieskalane w procesie produkcji). Żelaza niehemowego dostarczają przede wszystkim warzywa strączkowe(soja, fasola, groch czy soczewica) żółtka jaj, produkty pełnoziarniste zbożowe, zielone warzywa liściaste, boćwina, natka pietruszki czy orzechy laskowe