?

Jakie są najlepsze źródła potasu?

Od jakiegoś czasu regularnie ćwiczę na siłowni i zaczynam odczuwać dziwne skurcze mięśni nóg, które występują w czasie ćwiczeń, wyczytałem że brakuje mi potasu. Jakie są najlepsze źródła potasu?

2017-06-12 Kategoria: Choroby dietozależne
Potas jest pierwiastkiem bardzo rozpowszechnionym w żywności, jednak rzeczywiście osoby aktywne fizycznie, przy niedobilansowanej diecie mogą odczuwać jego niedobory. Potas znajduje się w dużych ilościach przede wszystkim w warzywach (najwięcej w: chrzanie, natce pietruszki, boćwinie, jarmużu, ziemniakach, brukselce, brokułach, burakach i pomidorach) i owocach (zwłaszcza suszonych: morelach, figach, rodzynkach i śliwkach; świeżych: awokado, bananach, melonach czy porzeczkach, gł. czarnych), suchych nasionach roślin strączkowych, orzechach i nasionach (zwłaszcza pistacje surowe i migdały), otrębach, zarodkach, kakao tzw. gorzkie (min. 16%). Należy podkreślić, że długi proces gotowania znacząco obniża zawartość tego pierwiastka w potrawie.