?

Jakie są najlepsze źródła magnezu?

Jestem kawoszem, zaczynam dzień od filiżanki kawy, inaczej nie wstaję z łóżka i wiem, że kawa wypłukuje magnez z organizmu. Ostatnio odczuwam dolegliwości z tym związane, więc chcę go uzupełnić w diecie. Jakie są najlepsze źródła magnezu?

Anna Wolska 13.06.17 21:29:51
Rzeczywiście, kawa przyczynia się do zmniejszenia ilości magnezu, jednak 1-2 filiżanki na pewno nie wpłyną na zachwianie jego gospodarki. Magnez występuje głównie w produktach pochodzenia roślinnego (jest on bowiem składnikiem chlorofilu) więc zajdziemy go na pewno w zielonych warzywach liściastych, spore ilości znajdują się także w kakao (16% i wzwyż, co za tym idzie - gorzka czekolada), w orzechach i nasionach (pestki słonecznika, dyni, migdały, orzechy arachidowe, polskie laskowe), kasze (zwłaszcza z grubego przemiału, jak gryczana) i inne produkty z pełnego przemiału (tzw. ciemne (ale nie barwione karmelem) z nasionami) . Dobrym źródłem są nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soczewica) oraz owoce (zwłaszcza suszone figi i banany). Warto zwrócić uwagę na fakt, że wody pitne, zwłaszcza mineralne i wysokozmineralizowane również dostarczają sporych ilości magnezu.