?

Jakie są najlepsze źródła fosforu?

Zauważyłam ostatnio bardzo nieprzyjemna dolegliwość, mam mrowienie i drętwienie nóg i rąk, dodatkowo straciłam apetyt. Wyczytałam że może mi brakować fosforu. Zatem jakie są najlepsze źródła fosforu?

2017-06-12 Kategoria: Choroby dietozależne
dietetyk Eliza Voss
W takim przypadku trzeba szukać głębiej. Objawy te mogą być symptomem wielu chorób i niedoborów a nawet nadmiarów. Najlepiej zrobić badania w laboratorium na zawartości pierwiastków i witamin oraz hormony i ogólne badanie krwi. Ślepo przyjmować fosfor mija się z celem. Objawy te mogą wskazywać na niedobory magnezu, potasu, witamin z grupy B, czy selenu, chromu,cynku... A następnie skonsultować się z kimś odpowiednim, a w miedzy czasie możesz skorzystać z przepisów na Smoothies u mnie w grupie: www.facebook.com/groups/dietetykonline które pomogą Ci utrzymać równowagę
Fosfor jest pierwiastkiem bardzo powszechnym i raczej rzadko obserwuje się jego niedobory - szukałabym w tym wypadku innych przyczyn lub wykonała stosowne badania. Jeśli chodzi o źródła fosforu w diecie to sporą zawartością charakteryzują się produkty zasobne w wapń - a wręcz jest go w tych samych produktach zazwyczaj więcej- i są to przede wszystkim : mięso, jaja, ryby, podroby, przetwory pełnoziarniste, suche strączkowe, mleko i przetwory - zwłaszcza sery żółte.