?

Co może spowodować niedobór wapnia?

Mam alergie na mleko krowie i nietolerancje laktozy, zastanawiam się czy przez to mogę mieć niedobór wapnia w swoim organizmie. Jeżeli tak to, co może spowodować niedobór wapnia?

2017-06-12 Kategoria: Alergie
dietetyk Marzena Wacław-Pazera
Witam serdecznie,

wiele osób z różnych przyczyn nie je w ogóle nabiału i ma odpowiedni poziom wapnia oznaczony we krwi bez dodatkowej suplementacji, a to dlatego, że świetnie przyswajalnym źródłem tego pierwiastka jest twarda woda (występuje w niej węglan wapnia tworzący kamień kotłowy) służąca do przygotowania zup, sosów i ogólnie do gotowania i picia, ponadto jedzenie wymienionych przez poprzedników produktów roślinnych, strączków, szprotek i orzechów wysyca organizm w odpowiednią ilość wapnia. Wbrew ogólnej propagandzie wapń z produktów mlecznych przyczynia się do powstawania osteoporozy i tworzenia blaszki miażdżycowej więc wcale nie jest zdrowy. W kupowanym w sklepie nabiale wapń poprzez stosowanie wysokich temperatur UHT lub pasteryzacji traci swą przyswajalność, poza tym kazeina będąca głównym białkiem produktów mlecznych jest ciężkostrawna a do jej metabolizmu ludzki organizm potrzebuje olbrzymich ilości wapnia. Tak więc mimo iż produkty z mleka krowiego zawierają dużo wapnia, to nie dostaje się on do komórek w naszym organizmie, gdyż zużywamy go do strawienia kazeiny. Jeśli obawia się Pani o poziom wapnia w organizmie, najlepiej zrobić jego oznaczenie we krwi, a w razie konieczności do posiłków dodawać 1/2 łyżeczki przemielonych skorupek z kurzych, swojskich jajek (wcześniej pozbawionych błony, wygotowanych i wysuszonych).

Pozdrawiam, i w razie chęci skorzystania z konsultacji zapraszam,
Marzena Wacław-Pazera dietetyk kliniczny
dietetyk Ewa Zawidzka
Witam serdecznie,
Brak w diecie mleka i produktów mlecznych, które stanowią dobre źródło wapnia, może doprowadzić do niedoborów tego składnika. Warto sprawdzić jego poziom we krwi i wprowadzić do diety produkty, które są jego dobrymi źródłami, np. sezam, mak, sardynki, orzechy, nasiona, zielone warzywa.
Zapraszam do kontaktu (także online).
tel. 691679374 lub e-mail: kontakt@magiazdrowia.com.pl
Pozdrawiam
Ewa Zawidzka
Witam,

nabiał jest najlepszym źródłem wapnia dla organizmu. W przypadku wykluczenia tej grupy produktów z diety należy zwiększyć ilość produktów będących źródłem tego pierwiastka np. mleko roślinne wzbogacane, zielone warzywa typu brokuły, orzechy i nasiona, niektóre ryby (sardynki). Przyswajalność wapnia z tych produktów jest mniejsza, dlatego zaleciłabym zbadanie poziomu wapnia i ewentualną suplementację w przypadku niedoborów.

Zapraszam na konsultację:
ul. Sienkiewicza 8 Koło
tel. 883 281 884
e-mail: kolo.sienkiewicza@naturhouse-polska.com

Pozdrawiam
Karolina Bednarowicz
Mleko i przetwory mleczne są dobrym źródłem wapnia jednak nie jedynym. Polecam spożywanie większej ilości produktów nie nabiałowych a bogatych w wapń tj. orzechy (szczególnie migdały), mak, sezam, ciemnozielone warzywa (jarmuż, brokuły).
Gdyby chciałaby Pan profesjonalnie zbilansować swój jadłospis to zapraszam do kontaktu. Przyjmuję również online.

W celu sprawdzenia czy poziom wapnia w organizmie jest prawidłowy można zbadać poziom wydalania wapnia z moczem.
dietetyk Dominika Pokrywka
Pani schorzenia wiązane są z koniecznością eliminacji nabiału, który jest głównym źródłem wapnia w diecie. Aby uzupełnić jego potencjalne niedobory można sięgnąć po takie produkty jak małe ryby spożywane razem z ośćmi (sardynki, szprotki) oraz o produkty roślinne takie jak: jarmuż, kapusta, brokuł, sezam, mak, suche nasiona roślin strączkowych, orzechy. Można również wprowadzić do jadłospisu wysoko mineralizowane wody, które dostarczą dodatkowe ilości wapnia. Negatywnie na przyswajanie wapnia mogą wpływać: szczawiany (szpinak, szczaw, rabarbar, kawa, czekolada) oraz posiłki z dużą ilością tłuszczów.
Jeśli obawia się Pani, że nie dostarcza wystarczającej ilości wapnia pomimo wprowadzenia do diety produktów roślinnych, które są jego źródłami, polecam oznaczyć stężenie wapnia w surowicy.
W Pani przypadku należy zadbać o alternatywne źródła wapnia w diecie - świetnie uzupełniają go surowe ziarna maku i sezamu ( proszę pamiętać by przed spożyciem zmielić je w młynku- to zdecydowanie zwiększa przyswajalność składników mineralnych), migdały, suszone figi, nasiona słonecznika, jarmuż, biała fasola i oczywiście fortyfikowane przez producentów żywności produkty jak mleka roślinne.