?

W jakich produktach znajduje się najwięcej witaminy E?

Podejrzewam u siebie niedobór witaminy E, czuję się zmęczona i rozdrażniona nie mogę się na niczym skoncentrować. Dodatkowo mam anemie. Jakie produkty mam spożywać by zniwelować niedobór ?

2017-06-12 Kategoria: Choroby dietozależne
Jeśli chodzi o leczenie anemii najpierw należy zorientować się, jaka jest przyczyna. Czy jest to niedobór żelaza, wit. C, folianów, magnezu czy jeszcze inna przyczyna. Wtedy będzie można zastosować odpowiednią dietę, w oparciu o wyniki badań. Jeśli mam się odnieść do pytania o produkty bogate w wit. E (bardzo dobry przeciwutleniacz, warto podkreślić - wit. wchłaniana w tłuszczach, rzadko obserowowane niedobory u osób dorosłych) są to przede wszystkim: oleje roślinne i oliwy, orzechy i pestki, produkty z pełnego przemiału, nieodłuszczone nasiona i w niewielkich ilościach warzywa i owoce.