?

Masło a dieta bezmleczna

U mojego dziecka zdiagnozowano skazę białkową, więc musi przejść na dietę bezmleczną. Czy mogę w niej stosować masło?

Kategoria: Alergie
Celina Kinicka 06.11.17 18:00:38
Dzień dobry,

Niestety nie powinno się stosować.
W przypadku starszych dzieci dopuszczalne jest stosownie niewielkich ilości masła, jeśli dziecko dobrze je toleruje. Jednak jest to kwestia indywidualna, która należy skonsultować osobiście z dietetykiem.

Pozdrawiam i zapraszam do kontaktu.
dietetyk Marzena Wacław-Pazera
Marzena Wacław-Pazera 03.11.17 22:47:39
Witam, pomimo iż masło składa się głównie z tłuszczu (82-83%) to nieznaczną jego część stanowią białka. Proces klarowania sprawia, że z masła zostają usunięte białka i inne substancje, pozostaje sam tłuszcz, więc w formie klarowanej nadaje się ono do spożywania przez osoby dotknięte skazą białkową (brak w nim nietolerowanego białka).
Pozdrawiam
dietetyk Ewa Zawidzka
Ewa Zawidzka 03.11.17 13:38:40
Witam serdecznie,
W diecie bezmlecznej nie powinno się stosować masła, można ew. stosować masło klarowane, a zamiast masła na kapki pasty do chleba, awokado, płynne żółtko itp.
Pozdrawiam
Ewa Zawidzka
Skaza białkowa to problem niedojrzałego młodego układu pokarmowego dziecka z trawieniem dużych białek - czyli kazeiny, występującej w mleku krowim. Czasem też albuminy z białka kurzego jajka, czy białek glutenowych ze zbóż.

W zwykłym maśle białka jest bardzo niewiele ilościowo, są to białka małe i lekkostrawne. Nie powinno więc robić problemów, jeśli masła będzie się używało w rozsądnych ilościach. Proszę pamiętać, że cholesterol jest bardzo ważnym składnikiem potrzebnym do rozwoju mózgu u małego dziecka. Eliminując masło trzeba je zastąpić np. tłustym mięsem (pasztety, parówki), podrobami, płynnym żółtkiem. Mięso można spokojnie podawać.

Jeśli chodzi o mleko krowie - unikać należy kazeiny, czyli wszelkich serów, twarogów, serków do smarowania, słodkich jogurtów, deserków, słodkości, itp oraz koniecznie - mleka w proszku jako dodatku (a jest niestety w bardzo wielu "niemlecznych" produktach - trzeba czytać skład!).

Zazwyczaj bezpieczne i lekkostrawne są białka serwatkowe oraz mleka innych ssaków (tych mniejszych - owca, koza) i ich przetwory.
Katarzyna Krupińska 03.11.17 08:29:49
W diecie bezmlecznej nie należy stosować masła (wyjątek masło klarowane). Do smarowania pieczywa polecam dojrzałe awokado lub oliwę z oliwek nierafinowaną.
Agnieszka Pamulanka 13.06.17 12:33:00
Masło naturalnie jest produktem zawierającym białka mleczne i w przypadku skazy białkowej powinno być wyeliminowane z diety. Jednak może Pani zamiennie używać masła klarowanego i jego odmiany Ghi ( z masła w procesie klarowania wytrącane zostają domieszki białek a więc jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na białka mleka)