?

Masło a dieta bezmleczna

U mojego dziecka zdiagnozowano skazę białkową, więc musi przejść na dietę bezmleczną. Czy mogę w niej stosować masło?

2017-06-08 Kategoria: Alergie
Masło może zawierać pewne ilości białka, więc nie powinno być stosowane w tym wypadku. Zamiast masła można stosować oliwę lub pastę z awokado.

Zapraszam na konsultację:
https://rezerwacje.naturhouse-polska.pl/index.php/?lokalizacja=kolo.sienkiewicza
tel. 883281884
ul Sienkiewicza 8 Koło

Pozdrawiam
Karolina Bednarowicz
dietetyk Eliza Voss
zależy jakie masło, ale z reguły nie powinno. Dlatego masło można zastąpić pastą z awokado albo kokosowym dipem.
Dzień dobry,

Niestety nie powinno się stosować.
W przypadku starszych dzieci dopuszczalne jest stosownie niewielkich ilości masła, jeśli dziecko dobrze je toleruje. Jednak jest to kwestia indywidualna, która należy skonsultować osobiście z dietetykiem.

Pozdrawiam i zapraszam do kontaktu.
dietetyk Marzena Wacław-Pazera
Witam, pomimo iż masło składa się głównie z tłuszczu (82-83%) to nieznaczną jego część stanowią białka. Proces klarowania sprawia, że z masła zostają usunięte białka i inne substancje, pozostaje sam tłuszcz, więc w formie klarowanej nadaje się ono do spożywania przez osoby dotknięte skazą białkową (brak w nim nietolerowanego białka).
Pozdrawiam
dietetyk Ewa Zawidzka
Witam serdecznie,
W diecie bezmlecznej nie powinno się stosować masła, można ew. stosować masło klarowane, a zamiast masła na kapki pasty do chleba, awokado, płynne żółtko itp.
Pozdrawiam
Ewa Zawidzka
Skaza białkowa to problem niedojrzałego młodego układu pokarmowego dziecka z trawieniem dużych białek - czyli kazeiny, występującej w mleku krowim. Czasem też albuminy z białka kurzego jajka, czy białek glutenowych ze zbóż.

W zwykłym maśle białka jest bardzo niewiele ilościowo, są to białka małe i lekkostrawne. Nie powinno więc robić problemów, jeśli masła będzie się używało w rozsądnych ilościach. Proszę pamiętać, że cholesterol jest bardzo ważnym składnikiem potrzebnym do rozwoju mózgu u małego dziecka. Eliminując masło trzeba je zastąpić np. tłustym mięsem (pasztety, parówki), podrobami, płynnym żółtkiem. Mięso można spokojnie podawać.

Jeśli chodzi o mleko krowie - unikać należy kazeiny, czyli wszelkich serów, twarogów, serków do smarowania, słodkich jogurtów, deserków, słodkości, itp oraz koniecznie - mleka w proszku jako dodatku (a jest niestety w bardzo wielu "niemlecznych" produktach - trzeba czytać skład!).

Zazwyczaj bezpieczne i lekkostrawne są białka serwatkowe oraz mleka innych ssaków (tych mniejszych - owca, koza) i ich przetwory.
W diecie bezmlecznej nie należy stosować masła (wyjątek masło klarowane). Do smarowania pieczywa polecam dojrzałe awokado lub oliwę z oliwek nierafinowaną.
Masło naturalnie jest produktem zawierającym białka mleczne i w przypadku skazy białkowej powinno być wyeliminowane z diety. Jednak może Pani zamiennie używać masła klarowanego i jego odmiany Ghi ( z masła w procesie klarowania wytrącane zostają domieszki białek a więc jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na białka mleka)