?

W jakich produktach znajduje się najwięcej witaminy A?

Od jakiegoś czasu obserwuję, że moja skóra, paznokcie mają się nie najlepiej, także wzrok mi się pogorszył. Domyślam się, że to brak witaminy A w moim organizmie, oczywiście wiem, że muszę skontaktować się z lekarzem w tej sprawie, ale dopóki tego nie zrobiłam, postanowiłam wzbogacić moją dietę o produkty, które są bogate w tę witaminę A. W jakich produktach mogę znaleźć jej najwięcej?

Anna Wolska 14.06.17 19:54:08
Na wstępie pragnę zaznaczyć, że witamina A jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, więc z produktów roślinnych (w postaci prowitaminy witaminy A, najczęściej beta-karotenu) przyswoi się jedynie wraz z tłuszczową komponentą. Występuje przede wszystkim w jajkach (najwięcej w żółtkach),mleku i jego przetworach (więcej w pełnotłustych), mięsach (gęś, cielęcina) oraz w ogromnych ilościach w podrobach - najwięcej w wątróbce. Jeśli chodzi o produkty roślinne to beta-karoten znajdziemy w : boćwinie, dyni, cykorii,marchwii, papryce, pietruszce, szpinaku, morelach i innych warzywach i owocach koloru pomarańczowego, czerwonego i zielonego.