?

W jakich produktach znajduje się najwięcej kwasu foliowego?

Planuję zajść w ciążę i jak wiadomo kwas foliowy odgrywa ogromną rolę w tym czasie. W jakich produktach może być go najwięcej ?

2017-06-12 Kategoria: Ciąża
dietetyk Eliza Voss
Na zajście w ciążę polecam biała maca peruwiańska w proszku. Suplement do koktajli. Na fb prowadzę grupę: Dietetyk on-line gdzie bezpłatnie podaję przepisy na Smoothies z zastosowaniem właśnie tego warzywa.
Dzień dobry!
To prawda, że w tym czasie trzeba zadbać o odpowiednią podaż tego składnika. Należy włączyć do diety produkty, które są bogatym źródłem kwasu foliowego. Znajdziemy go w nasionach roślin strączkowych (fasola, soczewica), zielonych roślinach liściastych (szpinak, sałata, jarmuż), szparagach, brukselce, pełnoziarnistych produktach zbożowych, żółtku jaja, a także w wątrobie. Należy jednak pamiętać, że jest to witamina wrażliwa: podczas gotowania, smażenia, pieczenia, a także w trakcie przechowywania powodujemy jej straty. Zaleca się więc, by spożywać surowe warzywa np. w postaci koktajlu ze szpinakiem, czy jarmużem.
Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
 
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
 
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 698 418 306

Warto również przeczytać:
Minerały w diecie przyszłej mamy
http://poznan.mojdietetyk.pl/artykuly/mineraly-w-diecie-przyszlej-mamy.html?c=9
Witam, produkty bogate w kwa foliowy to m.in.: fasola, drożdże, cykoria, groszek, warzywa o zielonych liściach, szpinak, szparagi, rzepa, soczewica, ryż, soja (jest ona także bardzo bogatym źródłem błonnika), jęczmień i ziarna pszenicy, żółtka jaj.

Pozdrowienia,
MK.

www.centrumvitalfit.wix.com/start
Nie umniejszając pozytywnym aspektom folianów proszę mieć na uwadze, by nie nadużywać ich spożywania gdyż nadmierna podaż kwasu foliowego może wiązać się z wadami płodu. Pamiętajmy, że nadmiar szkodzi, warto więc pilnować rekomendowanych dawek :)
Pamiętaj, że kwas foliowy podczas gotowania w wodzie przechodzi do roztworu, czyli do tej wody, w której się gotowały.
Witam. Zawartość folianów (μg/100 g produktu)
Warzywa
soja - 360
szpinak - 193
szparagi - 150
bób - 145
brukselka - 130
brokuły - 119
groszek zielony - 90
Owoce
pomarańcza - 30
sok pomarańczowy - 24
banany - 22
jabłka - 6
Produkty zbożowe
otręby pszenne - 80
chleb razowy - 52
Produkty mięsne
wątróbka kurza - 590
wątroba wołowa - 330
Inne
jajka kurze - 65

Im więcej naturalnych folianów znajdzie się w twojej diecie tym zdrowiej. Dlatego do każdego posiłku pij szklankę soku pomarańczowego. Jedz sałaty o ciemno zabarwionych liściach oraz szpinak. Zrezygnuj natomiast z sałaty lodowej i kapusty pekińskiej, cenniejsze od nich są kalarepka i kapusta włoska. Do posiłków dodawaj gotowane na parze: fasolę, brokuły, brukselkę, a zupy i gotowe dania udekoruj np. szpinakiem czy zielonymi listkami ziół. Sięgnij po masło orzechowe – nałóż je na plasterki jabłka lub pokrojonego na patyczki selera. Pamiętaj również o jajkach – możesz je jeść w każdej postaci.
dietetyk Dominika Pokrywka
Dzień dobry! Kwas foliowy występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych, a jego najlepszymi źródłami będą: warzywa liściaste takie jak sałata, szpinak, natka pietruszki, jarmuż; brokuły, produkty z pełnego ziarna zbóż oraz rośliny strączkowe. Tak, jak Pani wspomniała, kwas foliowy pełni ogromną rolę w czasie ciąży, szczególnie w jej początkowym etapie, ze względu na to, że to właśnie wtedy pojawiają się wady rozwojowe wynikające z jego niedoborów. Warto jest korzystać z naturalnych żywieniowych źródeł folianów, jednak ich zawartość w pożywieniu nie jest wystarczające do podniesienia i utrzymania odpowiedniego poziomu w surowicy, dlatego też suplementacja jest konieczna. Najbardziej korzystne jest wprowadzenie suplementacji już w okresie poprzedzającym ciążę i powinna być kontynuowana co najmniej przez pierwsze 3 miesiące ciąży.