?

Kamica fosoranowo-wapniowa

Od jakiegoś czasu borykam się bardzo uciązliwym schorzeniem jakim jest kamica fosforanowo- wapniowe. Chciałbym przyspieszyć efekty leczenienie i ograniczyć produkty które mi nie służą. Jakie produkty są przeciwwskazane w tym schorzeniu?

dietetyk Anna Boniek
Anna Boniek 29.06.17 21:32:05
Dzień dobry!
W przypadku kamicy fosforanowo- wapniowej należy ograniczyć (są dozwolone w ograniczonych ilościach) sól oraz produkty, które są bogatym źródłem fosforanów, wapnia i szczawianów czyli: mleko i przetwory mleczne, jaja, sery podpuszczkowe, rośliny strączkowe (groch, fasola, ciecierzyca, soczewica) i konserwy rybne. Natomiast produkty przeciwwskazane to szpinak, szczaw, rabarbar, czekolada, kakao, mocna herbata i kawa naturalna, przyprawy z glutaminianem sodu i alkaliczne wody mineralne.