?

W jakich produktach znajduje się najwięcej witaminy B12?

Mam problemy z żołądkiem, prze co witamina B12 słabo się wchłania do mojego organizmu. Muszę zmienić trochę dietę i chciałbym wiedzieć w jakich produktach znajdę najwięcej witaminy B12?

2017-06-12 Kategoria: Choroby dietozależne
dietetyk Justyna Marszałkowska-Jakubik
W przypadku niedoborów B12 warto się zaprzyjaźnić się z takimi produktami jak sery, mięso wołowe, jaja, śledzie, kiełki czy drożdże. W przypadku diety bezmięsnej czy wegańskiej zwróć uwagę na produkty fortyfikowane – np. napoje roślinne i koniecznie spytaj lekarza o suplementy!

Zadbaj także o mikrobiotę jelitową, ponieważ kobalamina jest produkowana przez bakterie żyjące w naszych jelitach.
z wyrazami szacunku
Justyna Marszałkowska-Jakubik
www.zdrowonajedzeni.pl
dietetyk Eliza Voss
otręby pszenne i Smoothies. Na grupie na facebook: Dietetyk on-line podaję przepisy na koktajle i szybkiej absorpcji witamin i pierwiastków.
Produkty bogate w wit. B12 to: mięso i jego przetwory, podroby, drób, ryby, jaja. Ale przy przyswajaniu wit B12 oprócz źrodeł w żywieniu trzeba jeszcze pilnować, aby środowisku w żołądku było jak najbardziej kwaśne. Skoro są problemy z żołądkiem, tzn, że jest jakiś stan zapalny, a stan zapalny powstaje przy nieprawidłowym pH żołądka. Dodatkowo przy stanach zapalnych lekarze przepisują leki zobojętniające sok żołądkowy, aby nie bolało i koło się zamyka. Moja sugestia jest tak, aby wtedy kiedy nie boli żołądek pić dużo kiszonych soków: z kapusty, z buraków, z ogórków, z mieszanych warzyw. Można je robić samemu lub kupić w ekożywności. Dopiero wtedy przyswajanie wit. B12 będzie prawidłowe. Pozdrawiam
Dzień dobry!
Witamina B12 występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego. Najwięcej witaminy B12 znajduję się w wątrobie wołowej (ok 100 µg na 100 g produktu), ale już mięso wołowe zawiera jej 1,4-2 µg na 100 g produktu. Dobrym źródłem kobalaminy (3,4 µg na 100 g produktu) są żółtka jaja. Znajdziemy ją również w rybach ( łosoś, śledź, makrela, sardynki) oraz mleku. Zawartość witaminy w powyższych produktach może się wahać w zależności od jakości paszy jakie spożywały zwierzęta. Dzienna dawka spożycia dla osoby dorosłej to 2,4 µg.

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.

Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!

Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 698 418 306

Warto również przeczytać:
Mądra suplementacja
http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/madra-suplementacja.html?c=9
Witam,

najlepszym źródłem witaminy B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego - ryby, mięso, jajka produkty mleczne.

Pozdrawiam i zapraszam na konsultację
ul. Sienkiewicza 8
62-600 Koło
tel. 883 281 884
e-mail: kolo.sienkiewicza@naturhouse-polska.com
Witam,
Najbogatsze źródło witaminy B12 to produkty pochodzenia zwierzęcego (mięso i jego przetwory, podroby), jaja, ryby, owoce morza, mleko i mleczne przetwory. Warto sprawdzić poziom witaminy B12 w surowicy krwi, wyniki skonsultować z lekarzem i rozważyć ewentualną suplementację tej witaminy w iniekcji.
Pozdrawiam serdecznie,
mgr Agnieszka Blumczyńska
Dietetyk kliniczny
https://madrezywienie.pl/
Witam serdecznie,

Głównym źródłem witaminy B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego (mięso, podroby, jaja, jaja mleko) oraz ryby. Oprócz odpowiedniego spożycia produktów bogatych w wit. B12 ważne jest to aby zadbać o jej odpowiednie wchłanianie tj. poprawa funkcjonowania żołądka oraz jelit. Aby przekazać konkretne zalecenia potrzebny jest szczegółowy wywiad żywieniowy. Pracuję online, jak i w gabinecie, zapraszam do kontaktu :)
Witam. Czy z braku Wit b12 już pojawiła się anemia? Oczywiście można wzbogacić dietę w podroby czy większą ilość jaj, ryb aczkolwiek i tak mała wchłanialność nie minie dopóki nie zajmie się Pan chorobą żołądka. Jakiego typu pojawiły się problemy? Wit b12 można przyjmować w formie domięśniowych zastrzyków za zleceniem lekarza. Wchłania się w całości uzupełniając niedobór. Pozdrawiam Katarzyna Surowiec psychodietetyk Fabryka Zdrowych Nawyków
dietetyk Anna Boniek
Dzień dobry!

Witamina B12 jest jedną z ważniejszych witamin rozpuszczalnych w wodzie dla organizmu człowieka. Głównymi źródłami tej witaminy są produkty pochodzenia zwierzęcego, a zwłaszcza wątroba i nerki. Mniejsze ilości znajdziemy w rybach, jajach i produktach mlecznych. Proszę pamiętać, że witamina B12 jest także syntetyzowana przez mikroflorę jelitową w dość sporych ilościach.