?

W jakich produktach jest najwięcej witaminy B6?

Od 2 miesięcy jestem w ciąży. Staram się dbać o siebie, żeby moje maleństwo rosło zdrowo. Koleżanka powiedziała mi, że powinnam uzupełniać witaminę B6 W jakich produktach może być jej najwięcej?

2017-06-12 Kategoria: Choroby dietozależne
dietetyk Eliza Voss
Napiszę tak - jeśli nie robiłaś badań na poziom wit B6 i nie wiesz czy masz jej niedobór, polecam po prostu jeść to na co masz ochotę. OCZYWIŚCIE W GRANICACH RoZSĄDKU jeśli mówimy tu o jakiś "mniej zdrowych" produktach. W ostatnich dwóch latach urodziłam dwóch synów. Silnych i zdrowych. A co jadłam? Owoce, warzywa, ryby (dorsza) i mięso indycze z zaufanej farmy. Piłam świeżo wyciskane soki, Smoothies, codziennie rano na czczo jadłam łyżkę dziewiczego oleju kokosowego tłoczonego na zimno. Piłam dużo wody, ale czasami naleciało mnie na coca colę czy chipsy solone. Jeśli będziesz spokojnie i z rozsądkiem podchodzić do ciąży, wtedy wszystko na pewno będzie dobrze. Pamiętaj - czynnik psychologiczny też tu odgrywa ważną rolę. Natomiast przy drugiej ciąży moje życie było na etapie "w ciągłym biegu". Nie jadłam dużo, piłam kawę (o zgrozo), ale starałam się nadrabiać Smoothies. I też urodził się zdrowy i silny. Zresztą obaj do tej pory to okazy zdrowia :) Zapraszam do siebie: www.facebook.com/groups/dietetykonline i na pewno znajdziesz jakiś przepis Tobie odpowiadający
Żeby maleństwo rosło zdrowe trzeba zadbać o prawidłową podaż wszystkich witamin, mikro- i makroskładników. Pierwsze skrzypce odgrywa oczywiście żelazo (zwłaszcza, gdy występują powszechne niedobory u matek) i foliany ! Pirydoksyna jest także bardzo ważną witaminą, której niedobór ogranicza syntezę białek i rozwój układu nerwowego, co może mieć fatalne skutki dla dziecka. Warto nadmienić, że witamina B6 dużo lepiej transferowana jest do formy aktywnej przy niezaburzonym stanie mikroflory jelitowej. Najlepszymi źródłami tej witaminy są zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego- wątróbka, wieprzowina, jajka, mleko- jak i produkty roślinne - zarodki pszenne, otręby, kiełki pszenicy, nasiona roślin strączkowych i orzechy.